friesjournaal logo

WIEUWERD – De Friese sponsorkoning Jan van Erve haalde weer eens flink geld op maar ditmaal voor zichzelf. Althans, hij gaf het door aan drie goede doelen: KiKa, Fonds Gehandicaptensport en de Sjinkie Knegt Foundation waar Jan zelf voorzitter van is. Hij loopt in zijn werk altijd hard van stapel en voor deze actie ook. Zo liep Jan achter elkaar elf rondjes van 6,7 km, in totaal 73,6 km. Een prestatie die een diepe buiging verdient. Bijna € 10.000 bracht het op!

Aanleiding om dit te doen was de slechte tijd die goede doelen doormaken.

Jan: ‘Door corona gebeurt er niks; geen events, geen sporttoernooien, geen sponsordiners, geen benefietgala’s. Dit was een manier om toch wat voor drie fondsen die mij na aan het hart liggen te kunnen betekenen. Toen het project voorbijkwam dacht ik: ik ga dit gewoon doen.’

Jan is een fervent hardloper en heeft op zijn 53ste nog een perfecte conditie. Bovendien weegt hij slechts 72 kg, dus veel mee te sjouwen heeft hij niet. Het rondje was een lus tussen zijn woonplaats Wieuwerd en Deersum. Om vijf uur ’s morgens was hij gestart en ’s middags om drie uur zat de ultraloop erop. 

‘Ik moest alle rondjes binnen een uur volbrengen. Had ik tijd over, dan kon ik even op adem komen in mijn huis.’

Afzien was het wel: ‘Op het eind helemaal. Regen, wind en hagel maakten bovendien dat de omstandigheden zwaar waren. Mijn jongste zoon Pelle heeft de laatste ronden op de fiets als windbreker gefungeerd. Andere familieleden waren voor de support aanwezig en mijn vrouw Els deed de verzorging. Ik ben geen dertig meer maar ik wist dat ik het zou halen. Ik loop veel en een marathon heb ik in de benen. Maar goed, dit was een dubbele marathon. De Slachte heen en terug, haha!’

Bijzonder was de elfde ronde die Jan op zijn boots liep. De cowboylaarzen zijn het handelsmerk van Jan, die ze ook draagt bij kostuums. Een wonderlijke combinatie. Die laatste ronde bracht trouwens veel extra geld op. Zo’n 230 sponsors telden het geld neer. Voor Jan geen kunst want de vroegere commercieel directeur van sc Heerenveen heeft een groot netwerk.

De selectie van de goede doelen lag voor de hand. KiKa, het kinderkankerfonds, werd door Jan bij sc Heerenveen betrokken, Nike Boor van het gehandicaptenfonds is een goede relatie van hem en Jan werft dikwijls voor de fundraisingdinners terwijl Sjinkie Knegt in zijn kring kwam door Dennis Klaster, een vriend van Jan en de persoonlijk manager van de shorttrackcrack.

Albert van Keimpema

Partners