friesjournaal logo

ORANJEWOUD – De dood van Prinses Diana in 1997 staat nog in ieders geheugen gegrift. De meeste mensen weten nog waar ze waren en wat ze deden toen haar overlijden wereldkundig werd gemaakt. Toen ik het hoorde op zondagmiddag 31 augustus was ik op Curacao waar ik een bezoek bracht aan landhuis Jan Kok. Er zal nog heel lang over het ongeluk in de Parijse tunnel worden gesproken en over de dood van Lady Di en haar vriend Dodi Fayed en chauffeur Henri Paul. Alleen lijfwacht Trevor Rees-Jones overleefde het. Vele complottheorieën doen de ronde over aanleiding, toedracht en nasleep van dit bizarre drama. Dat Paul zich liet opjagen door een horde paparazzi op motoren is een feit dat niet volstaat in de zoektocht naar achtergronden.

Linda Udo (1964) uit Oranjewoud is gebiologeerd naar de dood van de Prinses die in 1997 net was gescheiden van Prins Charles en een outcast was geworden in de Britse monarchie, die door haar badinerend ‘The Firm’ (Het Bedrijf) werd genoemd. Linda heeft 17 jaar onderzoek gedaan en haar navorsingen hebben geresulteerd in het boek Koninklijk Complot, dat een groot succes is geworden. In veel bladen en talkshows mocht zij vertellen wat haar bevindingen zijn. Net als Diana kreeg ze kennelijk iets te veel aandacht en werd ze na de verschijning van het boek met de dood bedreigd.

‘Er kwam veel op me af, niet leuk. Het overviel me, ik had totaal geen rekening gehouden met agressie. Uit welke hoek de woede kwam is me nog steeds niet bekend. Er zijn natuurlijk altijd mensen die de waarheid niet onder ogen willen zien, die niet willen dat je aan Diana komt, die niets opgerakeld willen zien,’ zegt Linda. Haar boek deed stof opwaaien. In haar verhaal leeft Diana namelijk nog, onherkenbaar door plastische chirurgie, maar nog steeds contact hebbend met haar zoons.

‘Er zijn te veel onwaarschijnlijke toevalligheden die onlogisch zijn,’ aldus Linda. Ze wijst onder meer op de film Murder by Illusion die Dodi Fayed in 1986 produceerde, een voorteken. Ze wijst op de Mercedes van hetzelfde type met exact hetzelfde kenteken die op de bewuste dag rondreed. Op de lange tijd, één uur en veertig minuten, voordat het lichaam van Diana in het ziekenhuis aankwam wat een ritje van hooguit zes minuten is. Op de Britse geheime inlichtingendienst die op de avond van haar dood niet operationeel was. Op alle radiofrequenties die uit de lucht waren gehaald. Op het verwisselde bloedmonster van de chauffeur. Op het feit dat de nog wel toonbare Diana niet werd opgebaard. Op de onmogelijkheid om het niet onderhouden overwoekerde eilandgraf te bezoeken. Dat graf zou bovendien leeg zijn. In het boek van Linda, waarvan alleen het laatste hoofdstuk fictief is, is Diana verhuisd naar Cape Cod (Massachusetts). 

Absurde ontwikkelingen, een sterk verhaal. Linda: ‘Ik ben erin gaan geloven. Sommigen vinden het door de erotisch getinte passages een boeketreeksboek.’ Ze ziet parallellen met wat er nu gebeurt met Harry en Meghan. Intriges herhalen zich. Linda: ‘De pas overleden prins Philip was een racist. Harry moest een raszuivere vrouw hebben. De opmerking over welke kleur hun baby zou hebben komt bij Philip is door Philip gemaakt. Dodi werd door hem beschouwd als een kamelendrijver maar zijn vader was wel een vriend van Lord Spencer, de vader van Diana. Die twee kenden elkaar al hun hele leven, Dodi was niet zomaar een passant.’

In het boek herleeft Diana. Linda heeft het spannend gemaakt met een slotakkoord vol complottheorieën. Mensen lezen die graag. Koninklijk Complot werd dan ook een succes. Linda en haar man Ton de Vries willen het boek nu in Engeland gaan uitgeven.

Albert van Keimpema

Partners