friesjournaal logo

BOORNZWAAG – Op de verkiezingsdag 15 maart 2021 werd Thomas Deelen, de man van FJ-columniste Barbara van Beukering, 73 jaar. Zijn immer opstandige dochter Milou, vooral bekend van social media en met een leger aan volgers een zogeheten influencer, daagde vaderlief uit om een cadeautje aan haar te geven in de vorm van zijn stem. Thomas kleurt altijd het rondje van de VVD rood. Volgens Milou is dat meer uit gewenning dan door het gebruiken van je volle verstand. Thomas, de goedheid zelve, gaf haar zijn stempas mee naar Amsterdam waar Milou woont.

Daar voerde ze campagne voor Bij1, de partij van de altijd boze Sylvana Simons. Dus was het niet moeilijk raden waar de stem van Thomas terechtkwam. Hij maalde er niet om.

‘Mijn dochter maakte er goede sier mee. Iedereen moest weten dat ik van de VVD naar Bij1 switchte. Ik vond het wel komisch allemaal,’ sprak hij nuchter in zijn huis in Boornzwaag. 

Milou maakte dankbaar gebruik van deze kans. Haar acties sorteerden succes: Bij1 werd met ruim 25.000 stemmen de zevende partij van de hoofdstad. Milou is onder meer bekend van campagnes tegen slut shaming, racisme en discriminatie en voor vrouwenrechten en genderneutraliteit. Helaas beschuldigt Sylvana mensen al gauw van racisme en kun je je afvragen wie er nu discrimineert. Boerenvoorvrouw Caroline van der Plas, populair in Friesland, kreeg naar aanleiding van haar tweet in 2013 over de Gaypride (‘Met een string in je bilnaad en glitters op je kruis wil je niet serieus genomen worden’) de volle laag van Sylvana, die wederom met het verwijt van racisme kwam aanzetten. Beide dames maar eens uitnodigen voor een catfight in Langweer, het dorp waar de stamkroeg van Thomas en Barbara is.

Barbara, ex-hoofdredacteur van Het Parool, is trouwens de dochter van wijlen Peter van Beukering (directeur Lyndenstein in Beetsterzwaag) en de onvergetelijke VVD-burgemeester Cootje Dijk (Terschelling). Zelf is ze trouwens links. Na jaren op de PvdA te hebben gestemd koos ze nu om strategische reden D66 (‘De PVV mocht niet de tweede partij van het land worden’). 

Barbara: ‘Mijn moeder, een echte liberaal, kon het niks schelen dat ik anders dacht. Als je maar gaat stemmen, dat is het belangrijkst, zei ze.’ 

Albert van Keimpema

Partners