friesjournaal logo

HEERENVEEN – Fotograaf Reiny Bourgonje uit Heerenveen is met portretten van haar nichtjes Esther van Halderen en Leonie Bourgonje in de prijzen gevallen bij de Britse Fine Art Photography Awards (FAPA). Haar werken zijn gekozen uit 4.900 inzendingen uit 92 landen. Reiny doet regelmatig mee aan wedstrijden en wint vaak prijzen. Dit jaar heeft ze werk ingestuurd voor de Italiaanse Siena Awards.

‘Het is een manier om te laten zien dat je er bent,’ zegt Reiny, die haar studio heeft in Museum Heerenveen waar ze werkt zonder gebruik te maken van kunstlicht.  

De portretten zijn Little black diamond en New Dutch Renaissance getiteld. Ze werkt vaker samen met de twee die volgens Reiny natuurtalenten zijn: ‘Ze gaan zitten en ik heb meteen het beeld te pakken. Langer dan een halfuur duurt het poseren meestal niet. Esther is mijn muze en het is mooi om te zien hoe ze zich als kind ontwikkelt.’

De zevenjarige Esther is geadopteerd en komt uit Nigeria. Ze is volgens Reiny heel lief en vrolijk. Esther volgt een musicalopleiding aan de muziekschool. 

Leonie is een stoere dame die werkt bij de Explosieven Opruimingsdienst waar ze bommen onklaar maakt. De kraag en muts die Leonie draagt zijn door Reiny gemaakt van placemats die ze bij de HANOS zag liggen: ‘Ik dacht, daar kan ik nog weleens iets mee.’ Het portret heeft een middeleeuws karakter en is volgens Reiny een ‘knipoog naar de Gouden Eeuw met gerecycled materiaal’. 

Albert van Keimpema

Partners