friesjournaal logo

DOKKUM – Het lijken wel stoomdiesellocomotieven, zo indrukwekkend zijn de smokers van het Dokkumer bedrijf Foodvans.nl. Ze zijn gemaakt van oude stalen, dikwandige propaangastanks die heel geschikt zijn als barbecue. Eigenaar Sjoerd Dijkman (36) maakt ze zelf, samen met heit Luitzen. Niet voor de handel, maar voor eigen gebruik. Foodvans is namelijk een reizend grillwalhalla dat elk feest, elk zakelijk event, elk festival en elke bruiloft, walking dinner of intieme party opluistert tot een fantastisch eetfestijn. De catering op maat krijgt een extra dimensie met mooi opgemaakte buffetten op stoere houten planken.

Alles is echt en eigen aan deze onderneming die Sjoerd sinds 2017 runt met compagnon Dirk Steringa (36): puur kwaliteitsvlees van slager Menno Hoekstra uit Anjum, de beste vis, de lekkerste groenten en de huisgemaakte kruidenmelanges, marinades en sauzen naar zelfontwikkelde recepturen.

De mannen hebben een passie voor vlees, vuur en rook. Het open vuur brandt op hout en houtskool, zoals het hoort. Hun BBQ-catering is van hoog niveau; een avontuur, een beleving. Dat proef, ruik, smaak, zie en voel je. De grote onversneden stukken vlees en vis 

Andere activiteit van Foodvans is de pop-upstore aan de Hogedijken waar vrijdags en zaterdags een proeffestijn is. Je kunt er ook bestellingen afhalen. Online kan dat ook. Foodvans heeft een webshop en levert gerechten uit. Runners zijn o.a. zalm (knoflook/peper), pulled pork/beef/chicken, spare ribs (rack/festivalstyle), moink balls (tapas-style) en Dykman’s spek.

Duurzaamheid heft Foodvans hoog in het vaandel. Alle disposables zijn gemaakt van (gerecycled) suikerriet, karton en hout en ze zijn vanwege de afbreekbaarheid circulair.

Albert van Keimpema

Partners