friesjournaal logo

DOKKUM – Hoe wil je nóg meer leven in de brouwerij in Dokkum? Gewoon, door bier in de stad te gaan brouwen! Niet dat het wat nieuws is. Dokkum was vroeger al een brouwerijstad bij uitstek. Maar toch. Kleine brouwerijen leken verleden tijd. Tegen de verdrukking van de grootschaligheid in, komt het nieuwe weer op. Dit voorjaar letterlijk bij Brouwerij Dockum, waar brouwer Tim Cuperus bij het bezoek van het Fries journaal Jiertiid presenteert, een fris lentebier dat zich op het terras goed laat smaken.

‘Elk seizoen komen we met een nieuw bier,’ zegt Tim.

Dat is dan het negende in het assortiment van biermerk Kâld Kletske (gewoan spesjaal bier), dat verder Ljocht (licht), Blûn (blond), Weet (weizen), Hoppich (IPA), Galjes (kruidig), Krêftich (donker stout), Trijedûbel(tripel) en Hjerstbok (bockbier) bevat.

Achter Brouwerij Dockum schuilt een bijzonder verhaal. Het begon allemaal met Sytze Hoogstins uit Burgum die zich ontwikkelde tot een zeer verdienstelijk amateurbrouwer. Zijn droom was een eigen brouwerij die hij in 2014 begon (de Hoge Stins) en waar hij het speciaalbier Kâld Kletske ontwikkelde. Door een ernstige ziekte zag hij zijn levenswerk niet tot wasdom komen; augustus 2017 overleed hij net nadat hij 60 was geworden. Wie moest zijn missie voortzetten? 

Alle kennis en recepten had hij gelukkig overgedragen op zijn buurjongen Tim Cuperus, die zijn baan van wiskundeleraar had opgegeven om bij Sytze in de brouwerij te gaan werken.

‘Daar lag mijn passie,’ aldus Tim.

Een brouwerij overnemen en uitbouwen is echter geen abc’tje. De investeringen zijn fors. Gelukkig zagen de drie mannen achter Probo – Leon van der MeerErwin Postma en René de Heij – dat het initiatief van Sytze niet verloren mocht gaan.

‘Zijn bier was te goed om niks mee te doen. Daarom hebben wij de voortzetting met Sytze besproken. Toen is het idee ontstaan om in Dokkum een brouwerij op te starten. We konden terecht in een pand dat in eigendom is van aannemer Biense Dijkstra, die zich inmiddels als aandeelhouder bij ons drieën heeft gevoegd,’ zegt Leon. 

In dat pand zat voorheen een houthandel en was qua uitstraling geschikt vanwege de houten spanten. Vervolgens werd een schitterende brouwerij ingericht met een twist van hout, staal en koper, van karakter en design. 

‘Op Sytze’s zestigste en laatste verjaardag hebben we een 3D-visualisatie laten zien terwijl hij op bed lag. Het was mooi om te zien dat hij alles zag goed komen,’ aldus Leon.

De brouwerij zal ook worden gebruikt voor speciale events. Dit jaar wordt net als in 2018 de sponsoropeningsavond van de Admiraliteitsdagen gehouden. En wat te denken van de verkiezing van de Friese onderneming van het jaar? Natuurlijk ontbreekt een Oktoberfest niet op de agenda.

In de brouwerij is tevens een winkel gekomen en een restaurant waar Anco Roelofs de chef is. Hij bereidt gerechten met daarin bier verwerkt: stoof van Waddenrund, tournedos gebakken in hopolie, brouwershappen (burgers), bierbrood van eigen bierbostel, dronken kip van het spit, Wiener schnitzel van geschrote mout en Duitse currywurst met zuurkool, en de ‘bieramisu’, om maar eens een paar klassiekers te noemen. 

Albert van Keimpema

Partners