friesjournaal logo

vlnr: Andreas van den Berg, Wouter Brandsema, Jan Gerard van der Wal, Kees van der Giessen en Stefan van den Berg.

LEEUWARDEN – Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema van Bistro Aragosta blijven dicht bij huis wat betreft hun wijnen. Dat wil zeggen: hun wijnleverancier UNIK zit in Leeuwarden. De wijnen komen van over de hele wereld: o.a. Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Amerika, Chili, Zuid-Afrika, Israël.

‘Het zijn allemaal pareltjes,’ zei Jan Gerard tijdens een proeverij bij wijnhuis UNIK. Hij en Wouter waren druk bezig met het samenstellen van hun wijnkaart. Uitgangspunt is om wijnen te kiezen die je elders in de regio niet tegenkomt.

‘Wij willen wijnen die in kleine oplages op de markt worden gebracht door ambachtelijk werkende wijndomeinen waar men passie voor het vak heeft. Wijnen die niet iedereen heeft, zo mogelijk gemaakt van twee of drie druivenrassen die worden gecombineerd zodat de blendings perfect aansluiten bij onze gerechten. Wij willen ons onderscheiden en dat geldt dus ook voor de wijnen,’ zegt Jan Gerard.

De ontdekkingstocht wordt gedaan door vader en zoon Andreas en Stefan van den Berg van UNIK. 

‘Onbekend maakt onbemind. Wij kijken graag even verder, zijn op zoek naar het verhaal achter de wijn. Dan blijkt dat het palet aan wijnen breder en dieper is dan je denkt.’

De twee weten wat voor eten er in Aragosta op tafel komt: ‘Daar begint het mee. Jan Gerard en Wouter willen de beste begeleiders en daarin ondersteun wij hen. Het is een samenwerking wat we doen.’

Jan Gerard: ‘De wijnen die wij bieden lijken niet op elkaar. Het zijn wijnen met een eigen karakter en wijnen die meestal niet zonder gerecht kunnen.’

Zijn favorieten:

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Aan de voet van de Alpen met de hoogste trede in het Italiaanse appellationsysteem. De druiven van de heuvel San Pietro di Barbozza behoren tot de beste van de streek, Jan- Gerard gaat voor de mooiste rijping.

'Baron Fuente Grande Reserve

Deze cuvee behoort tot de absolute top van wijnen uit Charly Sur Marne. Wouter: dit is onze huiscampagne die de Barin  Fuentë  familie de traditie van de Champagne al ruim 300 jaar hooghouden.

Zenato Vigneto Colombara Soave-klasse.

Vigneto Colombara is een ‘Cru’ alles meer Soave dan de 'gewone' Soave: intenser, frisser, verfijnder en complexer. Een prachtige wijn met diepgang te serveren bij Aragosta.

Voche Blanco Fermentado en Barrica Rioja DOC

‘Voché’ staat voor de ‘stem’ van Víctor Fernández de Manzanos, die met veel passie en uiterste zorg het beste uit zijn terroirs haalt. Deze witte Rioja is van een zeer hoge kwaliteit en wordt gebotteld in Uni(e)ke flessen met een verhaal.

Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc

Brede geur, met honing, peer en perzik, abrikozen, citrus, mandarijn, lychees, vanille, bloemen en kruiden, mooi diep en krachtig, zacht en rijk, weelderig, rijp en smaakvol. Dit is wat Jan-Gerard deelt met anderen.

Jerusalem Hills Cabernet Shiraz

Volgens oeroude gewoontes en met populaire druiven rassen wordt een rijke, wulpse wijn gemaakt die volgens ons een breed publiek kan waarderen.

Château La Croix Montlabert Grand Cru

Deze Saint Emilion is de kers op de taart.  Château Montlabert is een topdomein vol oude Franse tradities. Een mooi glas wijn bij boeuf bourguignon of coq-au-vin, of gewoon om zo van te genieten.

Arnaldo Rivera Barolo Undicicomuni DOCG

Volgens ROBERT PARKER - DE WIJNADVOCAAT is deze wijn alleen al een prestatie omdat hij Nebbiolo vertegenwoordigt, afkomstig uit alle 11 townships van de grotere Barolo-appellatie. Ik kan geen enkele andere producer bedenken die tot zoiets in staat is.

Albert van Keimpema

Partners