friesjournaal logo

‘Van Klaas Jansma leerde ik productie en omzet maken’

LEEUWARDEN – Gerard van der Veer is documentairemaker, theaterproducent, mediatrainer en communicatieadviseur. Zijn laatste project was De terugkeer van de Joodse Kinderen waarvan hij initiatiefnemer is. Het project heeft de afgelopen maanden veel publiciteit gekregen. Het vertelt het verhaal van de kinderen uit het Westen die in de oorlog in Friesland ondergedoken hebben gezeten. De documentaire heeft indruk gemaakt op zij die de oorlog hebben meegemaakt maar ook op hen die later zijn geboren.

Geboren Op 5 september 1964 in Broeksterwoude.

 Heit was bakker en had een roggebroodfabriek. Ik kom uit een gezin van 10 kinderen, acht jongens en twee meisjes, waarvan ik de jongste ben. Of ik het grootste woord had? Laat ik het zo zeggen: ik heb aan die positie wel enige bewijsdrang te danken. Ik moest me laten gelden, dat heb ik m’n hele leven gehad. Ik merk dat ik steeds meer een Wâldpyk ben; wat sneller aangebrand dan vroeger. De emotie komt wat dichter onder de huid. De taal doet ook wat met je, ik voel me onder Wâldpiken snel thuis. 

Woonplaats Leeuwarden. Ik hou ook van het platteland, heb bijvoorbeeld in Snakkerburen gewoond, maar Leeuwarden is wel zo praktisch in verband met mijn werk.

Partner Ria Kamminga. Zij is sociaal werker. Dat zijn de echte helden. Wij zijn niet getrouwd maar dat voelt natuurlijk niet zo, haha! Vier kinderen hebben wij, drie jongens en een dochter in de leeftijd van 19 tot 28 jaar.

Opleiding De havo in Buitenpost en daarna de School voor Journalistiek in Kampen. Ik ben afgestuurd op radio. Ik heb altijd journalist willen worden. Het is een prachtig vak waarin ik mijn maatschappelijke belangstelling volop kwijt kan. Als journalist ben je een beschouwer, een outsider die langs de lijn staat. Tegenwoordig is het wat ingewikkelder dan vroeger. Nieuws is gratis en jonge verslaggevers moeten alles kunnen tot filmpjes maken en monteren en social media aan toe. Er komt veel meer techniek bij kijken.  

Werk/carrière PENN (1985-1988), presentator en eindredacteur nieuwsredactie bij Omrop Fryslân (1988-1999), Wij van PS (1999-heden, de laatste jaren als medeaandeelhouder), communicatieadviseur Waddenfonds en zelfstandig mediaondernemer.

Geloof Ik ben gereformeerd opgevoed maar niet zozeer gelovig. Ria is actief voor de kerk in Lekkum. Dat is wel een mooie functie van de kerk: dat je daar met z’n allen bijeenkomt. Zoveel plekken zijn er niet waar dat gebeurt. Een kerk draagt bij aan de gemeenschapszin, is goed voor mensen die in de rat race verkeren. 

Politieke partij Links van het midden, PvdA. 

Hoogtepunt Smokkelbêrn, het oorlogsproject. Ik kwam in 2017 op het idee toen een vrouw werd geïnterviewd die over de oorlog sprak. De oorlog ligt niet geïsoleerd maar werkt jaren op levens door. Het onderwerp is zó krachtig. Dus ik moest het oppakken, dan ben ik een man met een missie. Als je jong bent denk je vooral aan carrière en scoren, ben je ouder dan worden andere dingen belangrijk.

Dieptepunt De verkiezing van Donald Trump. Het is geen beschaving zoals hij zich gedraagt op social media, ten opzichte van de wetenschap en de internationale orde.  

Voorbeeld Frénk van der Linden toen hij in 1989 het studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking versloeg. 

Leermeester Klaas Jansma, die met PENN de kraamkamer van de Friese journalistiek had. De jaren 80 waren zijn beste. Van hem leerde ik hard werken, productie en omzet maken, en de finesses in de journalistiek. 

Beste advies Neem eens vakantie. Dit advies heb ik ter harte genomen.

Inspiratie Muziek. 

Eten De Italiaanse keuken met als uitgangspunt een paar simpele basisingrediënten.

Drinken Koffie, rivella en wijn.

Muziek Filmsoundtracks. Lange thematische nummers, prachtig. Anouk is een geweldige vrouw, Elvis Presley kon alles en van Mumford and Sons ben ik fan.

Concert Ik ben geen concertganger omdat ik niet van grote massa’s en overvolle campings en vieze wc’s hou. Ik ben één keer bij Rock Torhout Werchter geweest. 

TV Veel talkshows, actualiteitenprogramma’s, Buitenhof en Scandinavische crimi’s. Nederlandse tv vind ik trouwens te Randstedelijk.

Film De serie Unsere Mütter, Unsere Väter op NPO1. Het verhaal gaat over vijf Duitse vrienden van de rond de twintig die elkaar eeuwige vriendschap beloven maar die ieder op hun eigen manier door de oorlog worden meegevoerd.

Acteur/actrice/artiest De acteur Jacob Derwig. Hij kan zowel de crimineel als de brave huisvader spelen.

Krant/tijdschrift/medium De Leeuwarder Courant en de Volkskrant, een fantastische, vernieuwende krant.

Boek It Wrede Paradys van Hylke Speerstra. Goed hoe hij vanuit nieuwe invalshoeken het verhaal eromheen opschrijft.   

Sport Skiën. We gaan elk jaar met ons gezin en de hele aanhang op wintersport naar de Dolomieten. 

Sportman Sven Kramer, ik heb hem zijn hele carrière gevolgd en dan is het mooi om te zien de wijze waarop hij zich heeft ontwikkeld.

Sportvrouw Yvonne van Gennip. Zij reed in een tijdperk dat nog werd overheerst door de DDR-vrouwen. Yvonne, een mooie meid, reed in Calgary 1988 hen fluitend voorbij naar driemaal goud in evenzovele wereldrecords. 

Gadget Mijn mobiel. Daar ben ik heel wijs mij. Je kunt er alles mee, ik gebruik hem als een computer. Ik ben hem tweemaal kwijtgeraakt en tweemaal was ik in de rouw. 

App De familie-app. 

Hobby’s Kuieren in de bergen tijdens vakanties. 

Vervoer De auto, ook in de stad. 

Vakantie Bergen en steden in Midden-Europa. Een regio die wordt ondergewaardeerd. De cultuurhistorie daar vind je op geen enkel ander continent. 

Doen met een miljoen Vijftig procent gaat naar de fiscus en dus hou ik vijf ton over. Dan wil ik een jaar niks doen en wat aan mijn kinderen geven en hun studieschulden aflossen.

Blij van Mooi weer, ook mooi winterweer.

Hekel aan Vis en mensen die niet loyaal zijn of daar te makkelijk overheen stappen. 

Kan niet zonder Nieuwe uitdagingen. 

Wat moet anders Het kapitalisme is een zevenkoppige draak. Het neoliberalisme tast de verzorgingsstaat aan en de politiek moet nu andere keuzes maken. We moeten de kloof tussen de haves en de have-nots verkleinen. Verder moeten we witwassende bankdirecteuren aanpakken.

Over vijf jaar Hoop ik te zijn gestopt. Of dat lukt is de vraag. In elk geval wordt het hoog tijd voor een reis rond de wereld met Ria. Die hebben we een keer gecanceld omdat ze zwanger raakte. We hebben dus nog wat goed te maken. Het is wel opschieten geblazen want hoe ouder, hoe moeilijker dat wordt. Maar goed, het is ook zo dat werken je in de race houdt.

De toekomst van de media Waar het geld zit daar herken je de kwaliteit, dat zie je onder meer bij NPO 1 en 2 die voldoende overheidssteun genieten. Dat geldt ook voor Omrop Fryslân. De algemene trend is neergaand, met name van de printmedia. Het wordt voor veel bladen een kwestie van overleven. Je ziet grote verschuivingen en het is lastig aan te geven waar het allemaal naar toe gaat.

Gebruik van de Friese taal Ik ben geen hyperfries, maar wel Fries geschoold. Zo ben ik naar de Folkshegeskoalle Skylge geweest. Ik gebruik zelf de Friese taal waar ik kan. Zo app ik ook in het Fries. Dat zouden meer Friezen moeten doen om de taal levend te houden. Er zal denk ik minder Fries gesproken worden maar ik zie de taal niet verdwijnen. Daar vind ik de inwoners van onze provincie te Frieszinnig voor.

Albert van Keimpema

Partners