friesjournaal logo

SNEEK – Vripack Yacht Design in Sneek heeft het grootste en meest luxe sportvisjacht ter wereld getekend. Het is een ultramodern, baanbrekend vijfdeks schip van 52 meter lengte. Dit exceptionele jacht wordt gebouwd op de werf van Royal Huisman (sinds 1884) met vestigingen in Vollenhove, waar het hoofdkantoor staat, en Amsterdam. Deze scheepswerf is onderdeel van Koninklijke Doeksen. De opdrachtgever is een sportvisfanaat die een skybox op het jacht krijgt voor een weids uitzicht op de viswateren. Hij noemt het ‘the theatre of the ocean’. Het verblijf aan boord is uiterst luxueus.

De romp van het jacht is van aluminium waardoor het in gewicht heel licht is maar niettemin supersterk qua constructie. Het jacht kan geruisloos over de visgronden varen zonder de scholen te verstoren. Sportvissen is erg populair aan het worden, met name onder de superrijken die de vangst van grote vissen als zwaardvis en marlijn in tropische oorden graag op hun bord zien. De spanning over wat er aan de haak wordt geslagen en aan boord wordt gehesen brengt hen in vervoering.

Voor de scheepsontwerpers worden de uitdagingen om het perfecte visjacht te bouwen steeds groter.

Co-Creative director Bart Bouwhuis van Vripack daarover: ‘Project 406, zoals de werktitel van het schip luidt, is een exceptionele order. Het wordt een typisch Amerikaans sportvisjacht in de overtreffende trap, gekoppeld aan het comfort van een superjacht waarvan de grootte niet ten koste gaat van het chique design; alles is in perfecte verhouding. De uitrusting aan boord is ongekend en zet een nieuwe standaard.’

Vripack heeft niet alleen het ontwerp gemaakt maar tevens het interieurdesign ontwikkeld. Project 406 kan in 2023 in de vaart.

Albert van Keimpema

Partners