friesjournaal logo

Naam: Lieuwe Krol (52)

Woonplaats: Beetsterzwaag

Was: Kwartiermaker LF2028 

Is: Directeur Tall Ships Races Harlingen 2022

Sponsors aan boord krijgen

Lieuwe Krol is een veelzijdig man die tal van functies heeft vervuld en net zijn taak bij de Omrop heeft volbracht. Sinds 2011 heeft hij een eigen adviespraktijk (Connactief) in businessmodelinnovatie, concept- en organisatieontwikkeling, interim-management en marketing. Hij was kwartiermaker legacy van Leeuwarden-Fryslân 2018 (Culturele Hoofdstad), een organisatie die een voedingsbodem legt voor de nalatenschap van het evenement.

Krol heeft veranderingsmanagement gestudeerd aan SIOO. Zijn carrière verliep na zijn diensttijd (1992) in vogelvlucht als volgt: telemarketingbureau Els Breuker, vestigingsmanager en regiomanager Randstad, Rabobank, Aegon (hoofd afdeling productmarketing) en NDC/VBK (medialab opgericht). In zijn woonplaats Beetsterzwaag was hij actief in het opzetten van evenementen (Bourgondisch Beetsterzwaag, Culturele Hoofdstraat). Krol is bestuurslid Jeugdfonds Sport en Cultuur Friesland en voorzitter van de Ondernemersvereniging Beetsterzwaag. 

Waarom

De Tall Ships Races is een publieksevenement voor iedereen, dat spreekt me aan. Harlingen is bovendien een machtige stad met een heel eigen identiteit en dynamiek. Ja, ik weet dat de stad als meest kansarm werd betiteld in Elsevier, maar daar merk ik niks van. Het sociaal perspectief is volgens mij een stuk beter dan voorgespiegeld. De notering komt niet overeen met de conditie waarin Harlingen nu verkeert. Harlingen is juist een levendige stad, zeker na wat hier de laatste jaren tot stand is gekomen. Kijk naar de schitterende infrastructuur met de mooiste traverse van Nederland. We moeten ons maar niet te veel aantrekken van lijstjes en posities. Er bestaat nu eenmaal de paradox dat wij Friezen het laagst gemiddeld inkomen schijnen te hebben maar wel de gelukkigste mensen van Nederland zijn.

Hoe

Het contact met het bestuur van de stichting Tall Ships Races is gelegd via Martijn Beekhuizen. Hij komt uit Rotterdam en woont nu in Harlingen. Hij was projectmarketeer van het LF2018-programmaonderdeel Reuzen. De Tall Ships Races kende ik natuurlijk. Ik zeil vanaf mijn achtste en heb veel belangstelling voor de maritieme wereld. Dit evenement behoorde in 2018 niet voor niets tot de blockbusters van Culturele Hoofdstad.

Verwachting

Ik verwacht heel veel van het evenement en dus ook van mijn opdracht. Aan de andere kant moet ik verwachtingen waarmaken. Mijn rol is draagvlak creëren, steun verwerven en simpelweg geld binnenhalen. Kijk, de gemeente kan de logistiek, veiligheid en faciliteiten regelen en waarborgen, maar dan heb je nog geen festival. De provincie is partner en voor de rest moet het grotendeels draaien op sponsoring. Ik moet de organisatie bouwen en zorg dragen dat subsidies worden toegekend, maar het samenstellen van uitgebalanceerde sponsor- en hospitalitypakketten en die aan de man brengen is minstens zo belangrijk. De begroting bedraagt 2,5 miljoen euro en dat is niet niks. Er worden 350.000 bezoekers verwacht. Onlangs hebben we het Tall Ships Experience Center geopend en hopen we het aantal 340 trainees in 2018, te overtreffen. Die trainees tussen de 15 en 25 jaar vormen een van de pijlers van het evenement. Voor hen is dit een groot avontuur en kan deze ervaring de basis leggen voor hun persoonlijke ontwikkeling en hun verdere leven. Over kansen gesproken! Verder hebben we op die dag de eerste hoofdsponsor aan ons verbonden, Port of Harlingen. We hoeven niet beslist groter te worden maar waar mogelijk wel beter. Ik denk dat de honger naar de grote zeilschepen groot zal zijn. Sail Amsterdam is niet doorgegaan en we hebben het lang zonder publieksevenementen moeten stellen.  

Reacties

Veel reacties, veel felicitaties. De Tall Ships maken veel enthousiasme los. Maar de periode van gelukwensen heb ik afgesloten. Ik zit al lang en breed op mijn nieuwe kantoor aan de Willemshaven met prachtig uitzicht. Nog ruim een jaar en dan moet het feest hier losbarsten. 

Albert van Keimpema  

Partners