friesjournaal logo

BALK – Roestvrijstaal is een duurzame, esthetische en dure metaalsoort waarmee je strak designwerk en de mooiste productoplossingen maakt. Warner de Jong (21) uit Stavoren heeft zich erin bekwaamd en is in Balk zijn eigen bedrijf begonnen: Warner RVS Design. 

Om mensen zoals hij wordt in dit land geschreeuwd. Mensen die een vakopleiding hebben genoten, die ambachtsman en ondernemend zijn en die een product maken waar een markt voor is. Warner mag een uithangbord worden genoemd van de nieuwe generatie.

Het lag niet direct voor de hand dat hij ondernemer zou worden. Hij had namelijk een prima baan bij De Vries Feadship in Makkum, de werf die miljoenenjachten bouwt voor de rijkaards van deze wereld.

Toch waagde hij de stap: ‘Ik heb altijd het idee gehad ondernemer te worden en het avontuur aan te gaan. Ik vind het fijn de touwtjes in handen te hebben. Dat past bij me.’

Al op jonge leeftijd groeide hij in de scheepsbouw: ‘Ik deed vakantiewerk bij de sloepenbouwer Maril/Antaris in Woudsend.’ 

Warner volgde een MBO-opleiding scheepsbouwkunde die ROC Friese Poort als werk/leertraject bij Feadship biedt. Zo kwam hij in Makkum terecht.

‘Ik deed er alles op het gebied van rvs en aluminium en ik werd betrokken bij grote opdrachten in binnen- en buitenland, zowel nieuwbouw als refits. Met name deed ik de afmontage zoals het installeren van radars en andere apparatuur.’

Als zelfstandig ondernemer staat Warner nu wat breder in de markt. De kachel moet roken, al woont hij nog bij zijn ouders. De eerste investeringen moeten worden terugverdiend. In Balk huurt hij een werkplaats en onlangs schafte hij een draaibankje aan.

‘Het voordeel in Balk is dat ik daar de slijperij apart heb van de productie. Die twee activiteiten in dezelfde ruimte is namelijk niet ideaal,’ zegt hij.

Slijpen is een vak apart en heel belangrijk. Het is de finishing touch waardoor roestvrijstaal prachtig glanst en zijn karakter krijgt.

‘Er mag geen krasje op zitten,’ zegt de zelfkritische Warner.

Hij werkt momenteel mee aan de nieuwbouw van een schip maar Warner heeft ook particulieren en fabrieken als opdrachtgevers. Hij maakt balustrades en andere leuningwerken en de zuivelindustrie genereert met al dat leidingwerk en indampers veel opdrachten. 

‘Werk genoeg,’ stelt Warner, ‘bovendien bloeit de jachtbouw op.’

De meeste voldoening haalt hij uit eigen concepten: ‘Het is uitdagend iets te maken wat er nog niet is, waar geen machines voor zijn.’

Hij toont een roestvrijstalen steigerbolder met inbouwlicht. Dat is een product voor mensen die smaak hebben, die waarde hechten aan uitstraling en die daar wat voor over hebben. Warner de Jong maakt het en met zijn instelling ga je het ook maken.

Albert van Keimpema

Partners