friesjournaal logo

De ambassadeurs Rob en Gea Liefhebber-Tolsma. Zij dragen Sybrandy’s Speelpark een warm hart toe.

OUDEMIRDUM – Heeft u kinderen en wilt u op vakantie? Vergeet het buitenland. Ga naar De Hege Gerzen op de Gaasterlandse kliffen. Daar is ondernemer Sjerp Jaarsma bezig een paradijs nog paradijselijker te maken. Het gelijknamig recreatieoord aan de boorden van het IJsselmeer (sinds 1955, ontstaan omdat Natuurmonumenten het wildzwemmen wilde concentreren), is door hem aangekleed met fantastische belevingen. Je komt bovendien veel van de natuur aan de weet. Lerarentekort? Stuur de klas naar de Liemerige Wei nr. 4. Leren ze meer. Geen geld voor gym? Laat de kinderen daar klimmen en klauteren. Komen ze pas echt in beweging.

Te lang achter de iPad? Laat ze meemaken wat een levendig avontuur inhoudt. 

Sjerp is de man die Sybrandy’s Speelpark heeft gered nadat vader Simon en zoon Rienk Sybrandy er de brui aan gaven. Alle speeltoestellen zijn gedemonteerd en verhuisd van Rijs naar Oudemirdum waar alles tot in perfectie is opgebouwd. Dit lustoord voor kinderen is voor de toekomst bewaard. 

Maar daar is het niet bij gebleven. Sjerp had een grote groep gasten uitgenodigd om het Blotevoetenpad te openen. Wat je daar aan den lijve voelt en beleeft is de overtreffende trap van intens en eenvoudig plezier. Alle verhalen over Gaasterland, de geschiedenis, de natuur en de bewoners komen er tot leven. Kinderen die 7 van de 10 vragen onderwijl goed hebben beantwoord krijgen een diploma en zijn ‘diplomaatjes’; ambassadeurs die weten hoe je moet verbinden! Automatisch reclame makend voor De Hege Gerzen. Briljant. En dat is nog maar één onderdeel. Het is te veel om op te sommen welke ingrediënten Sjerp allemaal in het Blotevoetenpad heeft gestopt.

Met een handwijzer loopt hij voorop en vertelt hij enthousiast wat allemaal tot stand is gebracht op de prachtige route van anderhalve kilometer. Je volgt eeuwenoude sporen van mens, dier en natuur. Ongelooflijk hoeveel hij weet. Ook van de families tot generaties terug.

Eentje spreekt er qua historie uit: de familie De Vries. Honderden jaren boerden, jaagden en visten ze in dit unieke kustlandschap. Patriarch is Minne Baukes de Vries (1837-1910) van de 3e generatie na de stamvader. Hij trouwde met Tjiets Haringsma (1844-1922). Het paar kreeg 18 kinderen en haalde na de geboorte van de laatste, Klaas, in 1888 de landelijke pers. Alle kinderen, 12 meisjes en 5 jongens, waren toen nog in leven. Als eerbetoon aan hen werd een prachtig paneel langs de route onthuld. Minne Baukes zette niet alleen levens op de wereld, hij redde er ook velen. Liefst 36 schipbreukelingen bracht hij levend aan wal! Op de dag van de opening (28 juni) was het precies 140 jaar geleden dat een van de kinderen, Minne Minnes de Vries (1881-1963), werd geboren. Naar hem is een pad op het Oudemirdumer Klif vernoemd. Hij en zijn oudere broer Inne Minnes (1872-1954) waren de laatste Zuiderzeevissers van het dorp.  

Albert van Keimpema

Partners