friesjournaal logo

Burgemeester Jannewietske de Vries, Menno Brandsma en Arno Brok onthullen het schild van Hofleverancier.

BOLSWARD – Brandsma Koffie in Bolsward mag zich Hofleverancier noemen. Commissaris Arno Brok reikt het predicaat uit aan directeur/eigenaar Menno Brandsma. Brandsma Koffie bestaat 128 jaar en is een begrip in Fryslân en daarbuiten. Drie jaar geleden werd het 125-jarig jubileum groots gevierd in Thialf. De huidige eigenaar is de vierde generatie die aan het roer staat. Het bedrijf begon in 1893 in Bolsward als handel in scheepsartikelen, kruidenierswaren, specerijen, koffie en thee. Later kwamen daar supermarkten bij die in de jaren '60 weer van de hand werden gedaan. Brandsma is één van de laatste zelfstandige koffiebedrijven die zowel koffie als thee verkoopt. Drie koffiemerken brengt Brandsma: Pelican Rouge (partner van Brandsma Koffie), het eigen direct trade merk IJzersterk (speciality coffee) en het eigen Friese merk: Ús Kofje.

Het bedrijf (15 medewerkers) biedt fullservice met koffiemachines en alle onderhoud. Brandsma is innovatief en anticipeert op veranderingen in de markt. 

Menno: ‘Wij gaan de toekomst op duurzame in: ’Passend in deze tijd zijn de nieuwste koffiemachines geheel contactloos en hygiënisch te bedienen en te beheren via app-control. Middels ons zusterbedrijf TopBrewer BV importeren wij ingenieuze koffiesystemen. De TopBrewer is te bedienen via de TopBrewer app, waarbij je je koffie gepersonaliseerd samenstelt. Hiermee onderscheiden we ons van de concurrentie. Bedrijven als Netflix, Microsoft, Nike en Rituals maken gebruik van dit koffieconcept.’

De titel Hofleverancier wordt toegekend aan kleine en middelgrote ondernemingen die van belang zijn voor de regio, een vooraanstaande plaats innemen in branche, een goede naam hebben en financieel gezond zijn. De bestuurders en de onderneming moeten van onbesproken gedrag zijn. Ook moet de ontstaansgeschiedenis zorgvuldig worden onderbouwd. Landelijk zijn er maar zo’n 400 Hofleveranciers, dat maakt het extra bijzonder.

Eddy Brandsma, vader van Menno, moest de archieven induiken om de geschiedenis boven water te halen. Gek genoeg lag het archief in Dokkum: ‘Daar ben ik gaan spitten. Historie, geboorteaktes en trouwaktes, alles kon van belang zijn.’

Albert van Keimpema

Partners