friesjournaal logo

Geert Schaaij, Ruby Prins en Marcel van der Velde.

SIEGERSWOUDE – Beursgoeroe Geert Schaaij kon niet wachten op het moment dat de horeca in 2021 weer open kon. Hij kocht in de winter namelijk een café op het kruispunt aan de Binnendyk tussen Bakkeveen en Siegerswoude. Geert kent de zaak op deze pleisterplaats van vroeger toen hij er als jongeman interessante mensen ontmoette. 

‘Het was namelijk een handelscafé waar zakenlieden, koopmannen en vertegenwoordigers kwamen. Het was er altijd heel gezellig,’ aldus Geert. Hij gaat van de zaak een sociëteit maken die één dag per week voor leden en hun gasten geopend is, mogelijk op een maandag- of donderdagavond.

‘Maandags was altijd een drukke dag. Dan wilde iedereen elkaar na het weekend weer zien,’ weet Marcel van der Velde. Hij is als telg uit de gelijknamige horecagroothandelsfamilie opgegroeid in de regio en hij frequenteerde er. Zo leerde hij Geert kennen. Marcel is betrokken bij de zaak want zijn Beijk Catering gaat de verzorging doen. Een concept dat het bedrijf meer begint toe te passen. Zo verzorgt Beijk ook in Bartele’s Diner in het stationsgebouw van Grouw keuken en bediening.

‘Het ontzorgen van horecaexploitanten kon wel eens een nieuwe tak van sport worden. Ze hoeven geen personeel te werven, blijven er niet mee zitten en ze lopen veel minder risico’s met inkoop en voorraadhouden. Voor ons is het aantrekkelijk omdat we onze mensen breder kunnen inzetten en we de daluren goed kunnen opvangen,’ aldus Marcel.

Gastvrouw in het café, dat nog geen naam heeft, is Ruby Prins uit Leeuwarden. Zij is een stralende verschijning die goed met mannen kan omgaan. Dat is niet onbelangrijk want als Geert een centrale rol speelt weet je dat er heel wat haantjes om hem heen komen. Dan moet een kippetje wel haar mannetje staan, maar dat is Ruby toevertrouwd. Ze heeft altijd een juwelierszaak gerund.

Het café moet nog worden verbouwd en ingericht. Ruby wordt op haar wenken bediend want goud gaat er gloren.

Geert: ‘Dit wordt een superblitse zaak, helemaal over de top met een bar van goud. Je weet niet wat je straks ziet.’

Dat wordt dus een handelscafé in een zwoele nachtclubentourage.

Albert van Keimpema

Partners