friesjournaal logo

LOËNGA – De locatievoorstelling SKAAD van Pier21 mocht op 27 augustus 2021 eindelijk in première. De voorstelling werd tweemaal uitgesteld. SKAAD speelde vanaf eind augustus t/m september in de boerenschuur van de familie Hoekstra, op Camping Pasveer in Loënga. 

SKAAD is gebaseerd op het levensverhaal van verzetsman Gerard Reeskamp uit het Gooi die tijdens de oorlogsjaren als een van de eersten een knokploeg bij Scharnegoutum oprichtte. Hij kwam daar terecht omdat hij samen met zijn oudste zoon Gerard, met wie hij meteen na de Duitse inval de gangen van Duitsgezinde streekgenoten naging, was ontsnapt uit gevangenschap.

Zijn verzetsgroep die munitie stal voor aanslagen was namelijk door verraad opgerold. De SD zat ze op de hielen. Vader en zoon zochten hun toevlucht naar Friesland omdat moeder Sjoukje Wielinga in Sneek was geboren. Via het LOF (Legioen Oud Frontsoldaten) kwam Reeskamp in contact met Sybrand Marinus van Haersma Buma, de grootvader van de huidige burgemeester van Leeuwarden. Buma was ook burgemeester (van Wymbritseradeel) en hij zat in het verzet. Er waren destijds in ons land 900 burgemeesters. Van Haersma Buma, over wie recent een boek is uitgebracht, was de eerste die zich niet neerlegde bij het Duitse juk. In 1942 werd hij in Neuengamme vermoord. Slechts 38 jaar oud.  

Reeskamp ondernam vele spectaculaire en moedige acties. Zijn hulp werd ook ingeroepen bij de overval en bevrijding van de Blokhuispoort. De Duitsers vonnisten hem bij verstek tot de dood en er stond een bedrag van 10.000 gulden op zijn hoofd. Reeskamp werd in Arnhem gepakt maar hij wist uit het Binnengasthuis in Amsterdam te ontsnappen. Direct na de oorlog wordt hij voor zijn daden geëerd en geprezen maar later ontstaat er twijfel over zijn motieven. En dan gaat het mis en stort alles in. Verkeerde keuzes, toeval en noodlot, laffe Friezen die hun handen aftrekken van de buitenstaander enzovoorts. Vanaf zijn hoge voetstuk maakt hij een diepe val. Sjoukje die in 1943 twee Joodse kinderen in huis had genomen heeft tijdens een verhoor haar man niet verraden. Ze kreeg in 1988 de Yad Vashem-onderscheiding.

In de voorstelling spelen Paul R. KooijDette GlashouwerPleun de Roode en Eelco Venema onder regie van Danielle Wagenaar. SKAAD is geschreven door Marijke Schermer in het kader van 75 jaar vrijheid.

Albert van Keimpema 

Partners