friesjournaal logo

OOSTERZEE – Galerie Nuweland-fotograaf Micha Serraf (1994) wint 2021 Ritzau Art Prize. De in Zimbabwe geboren Zuid-Afrikaanse fotograaf, vertegenwoordigd door galerie Nuweland van Anke en Wiebren Bergsma in Oosterzee, onderzoekt de constructie en deconstructie van identiteit, verbondenheid, zwartheid en mannelijkheid. De Ritzau Art Prize biedt wereldwijde zichtbaarheid, professionele ontwikkeling en carrière bevorderende residenties in New York City aan veelbelovende beeldend kunstenaars van het Afrikaanse continent.

Serraf wil dat de afbeeldingen een platform van inclusiviteit bieden voor andere mensen van kleur, genderqueer en ‘andere’ identiteiten die bestaan ​​in sociale, creatieve en reguliere periferieën. Hij zegt: ‘Ik wil deze verhalen niet beschrijven vanuit de invalshoek van hopeloosheid, verlies en afwezigheid. Ik wil een meer feestelijk verhaal vertellen dat fantastisch, zacht en fantasierijk is en wordt gevoed door het onwankelbare geloof in overvloed.’

Serraf is geboren en getogen in Zimbabwe en vluchtte naar Zuid-Afrika. In de mobiliteit die een bepalende factor in hun leven zijn geweest, heeft Serraf nota genomen van het gedrag van zichzelf en andere buitenlanders in hun navigatie door het land na Apartheid. Serraf gebruikt een vloeiende presentatie om toegang te krijgen tot acceptatie en camouflage. Zijn ervaring en observatie van vloeiende gendernormen, bepalingen en ideologieën biedt een toegangspunt om traditionele noties van gender, huis en verbondenheid te ontmantelen.

Micha Serraf heeft werk tentoongesteld bij o.a. Paris Photo, Unseen Amsterdam en C / O Berlijn. Serraf’s werk wordt nu tentoongesteld op 1-54 New York online door galerie Nuweland en hij ging deelnemen aan de groepstentoonstelling Between Strangers bij galerie Nuweland.

Albert van Keimpema

Partners