friesjournaal logo

Foto vlnr: Joël van den Broek (deelnemende boer - tuinderij Yn’e Sinne Farm in Grouw), Geertje Berga (deelnemende boer - Westerleane Boer & Zuivel in Terwispel, Lex Moerke (deelnemende chef – hoofd horeca en services van Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten, Albert Kooy (deelnemende chef – meesterchef en verantwoordelijk voor de keukens van NHL Stenden Leeuwarden en Emmen en Annechien en Jurjen Bruinsma (deelnemende boer – Akkerbouwbedrijf Waddengeluk in Sexbierum)

DRACHTEN - Regionale samenwerking tussen boeren en afnemers moet de sleutel vormen voor de grote transitie die Noord-Nederland wil maken naar een natuurinclusieve en regeneratieve landbouw. Een systeem dat zorgdraagt voor een gezonde bodem, gezond voedsel en dus gezonde mensen. Boeren en chefs van ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en horeca kwamen bij elkaar voor de officiële start van hun samenwerking in de coöperatie Boer & Chef. Samen hebben zij de ambitie om zoveel mogelijk gezond, lokaal voedsel te gaan serveren in vele regionale keukens om met elkaar te bouwen aan een gezonde, duurzame regio.

Boodschappen doen bij de lokale boer begint in steeds meer huishoudens een belangrijke en duurzame gewoonte te worden, ook in het Noorden van het land. Sinds de eerste dag van Covid is het aantal boerderijwinkels, pick-up-punten en bezorgdiensten in rap tempo gegroeid en die groei in interesse zet zich door. Op de achtergrond begint daardoor de behoefte bij tientallen lokale chefs ook te borrelen. Zij willen goed voor de dag komen als deze consumenten straks hun restaurant, bedrijfskeuken of evenement bezoeken. En ook steeds meer chefs voelen de behoefte om weer met pure, verse ingrediënten te mogen werken die een meer authentieke smaak hebben en een verbinding met de regionale producenten vertegenwoordigen. 

Drie van de aanjagers van het initiatief zijn NHL Stenden Leeuwarden, ROC Friese Poort in Sneek en het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. 

Coöperatievoorzitter Janco Heida, tevens medeoprichter van consumentenplatform De Streekboer, is blij dat er zoveel enthousiasme komt vanuit het bedrijfsleven: ‘Om de verschuiving naar verantwoorde landbouw en duurzame consumptie mogelijk te maken is het belangrijk dat afnemer en producent gezamenlijk deze transitie doormaken.’ 

Albert van Keimpema

Partners