friesjournaal logo

VLIELAND – Nederland is een eigen gin rijker: Old Salt Gin. En dit is wel een hele bijzondere. Want door de toevoeging van cranberry die wordt gecompleteerd door de zilte en zoete smaken van o.a. zeekraal en zeesla, hebben de makers niet alleen een gouden combinatie te pakken, maar waan je je ook direct op het eiland van herkomst, Vlieland. 

Niet onverwachts dus dat het ook echte Vlielandse ginkenners zijn die de smaak hebben ontwikkeld. 

‘Ik ben zelf groot ginliefhebber en wilde gin combineren met de kenmerkende smaken die op en rond ons eiland te vinden zijn,’ legt Jaap Figee uit.

Hij legde het idee voor aan zijn jongere broer Max en hun metgezellen Tamara en Minke, die enthousiast waren. Dus zoals een echt Vlielander betaamt ging het viertal direct aan de slag. Met behulp van Gerard van het drankenatelier werden verschillende eilander ingrediënten gecombineerd, maar bij de eerste slok van twee van de samples wisten ze het zeker: dit moesten de smaken worden. De Old Salt Gin Original en de Old Salt Gin Premium waren geboren. 

Old Salt Gin Original is de ‘easy-going’ variant. Hij drinkt met zijn eigenzinnige lichtzoete smaak heerlijk weg op een terras en doet het goed in een cocktail. De exclusievere Old Salt Gin Premium is ziltiger en door zijn unieke, krachtige smaak een potentiële favoriet voor de fijnproever. 

Jaap: ‘Die past in het drankenkabinet goed naast een mooie whisky.’ 

Trotse Vlielanders 

‘We zijn er echt ontzettend trots op. Ook omdat het op het hele eiland zo goed wordt ontvangen. Het wordt in bijna al onze horecagelegenheden geschonken. De chef-kok van strandpaviljoen ‘t Badhuys is zelfs zo enthousiast dat hij het in zijn gerechten gebruikt,’ glundert Max. 

De broers zijn op het Waddeneiland opgegroeid en runnen samen met hun partners Hotelletje de Veerman aan het einde van de Dorpsstraat. Net als hun hotel moest ook de gin aan hun normen voldoen: lokaal, van goede kwaliteit en onderscheidend. Ook een passende naam was daar onderdeel van. 

‘Een Old Salt is de Engelse term voor de oude zeeman, of veerman, in ruste. De bewaarder en verteller van belevenissen, tradities en tragedies van het natte zilt. Dat past bij ons. Ons hotel is omringd door een eiland en zee met een rijke geschiedenis, waar veel mooie verhalen vandaan komen en doorverteld worden. En wie mijn broer kent, weet dat die verhalen niet in de laatste plaats alleen bij hem vandaan komen,’ lacht Max. 

Old Salt Gin Original en de Old Salt Gin Premium worden verkocht in de lokale slijterij. Maar ook groothandels Sligro, Hanos, Actiefood en Bidfood hebben de gin in hun assortiment opgenomen. De twee smaken zijn daar ook online te verkrijgen. 

Serveertips 

De Old Salt Gin komt goed tot zijn recht met een Franklin & Sons tonic, ijs en zeekraal. De Original is ook uitstekend te gebruiken als basis voor een saus bij een vlees- of visgerecht. En de Premium vormt een goed huwelijk met een o.a. oester, rauwe visplank en mosselpan. 

Partners