friesjournaal logo

Bru op tafel! Vlnr Nely Smit, Marten Haga, Roland Kruit en Edwin Suykerland van Bru.

JOURE – Wie het beste op tafel wil kan niet om Bru heen. Dit water voor de topgastronomie lest de dorst, stimuleert de trek, begeleidt wijn en eten, reinigt het smaakpalet en bevordert de smaakbeleving en de spijsvertering. Kortom, Bru mineraalwater zorgt voor een soepele overgang tussen de gerechten. ZUIVER Vlieland en ZUIVER Joure zijn overgestapt op Bru.

‘Water is in alles heel belangrijk maar ook als je uit eten gaat. Omdat wij het beste voor onze gasten willen kozen wij voor Bru,’ zei Roland Kruit bij de presentatie in Joure.

Het water van Bru (onderdeel van Spadel) doet er in het hoge veengebied van de Ardennen 50 jaar over om door alle verschillende aardlagen van veen, zand, turf, klei, carbonaatrotsen en natuursteen te sijpelen. Eenmaal vrijgekomen heb je het zuiverste mineraalwater dat er is. Bru heeft het ideale droogresidu van 160 mg per liter en een perfecte balans tussen calcium en magnesium. Je mag het aanmerken als een ‘grand cru’ natuurlijk en van nature koolzuurhoudend, lichtbruisend mineraalwater omdat het aan de bron gebotteld wordt. Op Bru mag derhalve een gezondheidsclaim worden gelegd. Wie dit water drinkt doet iets heel goeds voor zijn of haar lichaam.

De 245 hectare grote bron is al 130 jaar een streng beschermd natuurgebied. Ter vergelijking: in Nederland komt tijdens een weekendje winterweer zo’n 250 miljoen kilo zout in het grondwater.

‘Wij willen daarom geen kraanwater schenken. Het water is altijd wat vervuild door medicijnen, afval en beschermingsmiddelen. Bovendien verschilt het leidingwater per regio van kwaliteit. Wij zijn blij dat wij met Bru een partnership zijn aangegaan,’ stelt Roland.

Bru is qua productie volledig CO2-neutraal en heeft maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel. Een van de vele activiteiten van Bru is momenteel het slaan van waterputten in Rwanda.

Albert van Keimpema

Partners