friesjournaal logo

Auke en Foppe de Haan

LEGEMEER – Alles stond bij de Golf11stedentocht van de magistrale Auke Hempenius in het teken van 11. Waar het ook kon, daar maakte hij er een 11 van, of een serie 11’s achtereen. Bijvoorbeeld met de opbrengst voor het Foppe Fonds. Het bedrag kwam uit op € 11.111,11! Een fantastische score ver onder par. Het fonds kan het geld goed gebruiken want in het coronajaar 2020 konden veel evenementen geen doorgang vinden en was het magertjes wat betreft de fondswerving om kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap te kunnen laten sporten.

‘Dit is geweldig,’ zo reageerde de bij leven legendarische voetbalcoach Foppe de Haan toen hij Auke na drie lange dagen golfen (4, 5 en 6 juni) op 11 banen in Friesland op de baan van Groene Ster in Leeuwarden onthaalde. En toen hij de cheque in ontvangst nam was Foppe nog meer onder de indruk. De omhelzing van de twee was een moment van ontroering. Auke had het hem geflikt; alles voor het goede doel. In totaal heeft hij 155 holes gelopen. Gekleed in een schitterende outfit met een Friese touch raakte hij in een golfersroes. Auke noemt dat ‘golf with the flow’. Hij probeert de mensen die hij in zijn sport bekwaamd in zo’n gemoedstoestand te krijgen, dat ze als vanzelf de ballen goed gaan raken. Natuurlijk wel nadat ze met volle aandacht zijn getraind in houding en in swing. Golf is voor Auke, die een kwart eeuw in Amerika heeft gewoond en gewerkt, meer dan een sport, het is voor hem een ’way of life’. 

Zelf blikt hij met groot genoegen terug op zijn prestatie: ‘Ik haal hier veel voldoening uit. Het Foppe Fonds is een ‘hartstikkene goed doel’, om in zijn woorden te blijven. Ik bedank iedereen die mij heeft gesteund en geassisteerd. Op de eerste plaats mijn begeleidingsteam, een elftal dat bestond uit Wietske WesteraTjalling van den Berg, Burggolf-baanmanager Anno TerpstraTjalco de JongJakomien NoordmanEmma van NijenJan de JongDion Pander en caddy Meindert Bosma

‘Volgend jaar weer,’ belooft Auke. 

Auke heeft zijn beleving in, hoe kan het ook anders, 11 hoogtepunten samengevat. Hier komen ze:

11) Spelen met Rob Oosting, pro op de baan van Gaasterland.

10) Frysk hynder op Sint Nyk.

9) De oversteek met een Venegy 37 van Gerrit Venema over het Wad; van Lauwersoog naar Ameland en Harlingen.

8) Spelen in het Heerenveen-shirt met rugnummer 11. Het shirt paste goed om het lichaam dat van 97 naar 86 kilo omlaag was geschroefd.

7) Omkleden zondagmiddag 15.11 op Groene Ster in Leeuwarden. Elf minuten even helemaal alleen. 

6) Een afslag op Groene Ster. Witte wiven (nevel) ontnamen het zicht maar Auke had dat niet nodig: ‘Ik wist waar de bal op de eerste hole terechtkwam.’

5) De 18e tee en de laatste in een reeks van 155. Freedom van George Michael schalde over de baan. Een hemels gevoel, gedachten aan heit en mem, mijn overleden Amerikaanse vrouw Sandy en Payne Stewart, de topgolfer die altijd in knickerbockers speelde en in 1999 omkwam bij een vliegtuigongeluk. Hem wilde ik eren.

4) Een chip van 22 meter op hole 15 op Groene Ster: in de hole, dat was geen geluk.

3) Als laatste voordat er een nieuwe grasmat werd aangelegd liep Auke over het veld in het Abe Lenstra Stadion. Met dank aan Martin Koopman.

2) De innige omhelzing met Foppe in de afsluitende eigen wijze podcast en het verhaal van de nieuwe Duitse bondscoach Hansi Flick die zei dat hij het meest heeft geleerd van Pep GuardiolaJohan Cruyff en Arsène Wenger.

1) De lauwerkrans die zijn kleinkinderen Caithlynn en Ashley hem om de hals hingen na de finish. ‘Dit voelde als in een film.’ 

Albert van Keimpema

Partners