friesjournaal logo

HOLWERD – Femke Wiersma is een rijzende ster in de landelijke politiek. Ze stond bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen nummer twee op de lijst BoerBurgerBeweging (BBB) achter Caroline van der Plas, het Kamerlid van wie ze nu politiek assistent is. BBB doet het goed in de peilingen en staat op 3 tot 4 zetels. Mede dankzij deze frêle Friezin, die een nuchtere kijk heeft op de maatschappij en haar mening goed kan uitdragen. 

Geboren Op 29 december 1984 in het ziekenhuis in Dokkum.

Mijn ouders zijn een jaar na mijn geboorte gescheiden. Ik ben opgegroeid bij Mem. Thuis was het niet makkelijk. Er waren problemen en we hadden het niet breed. Mem kon het niet goed aan. Opgroeien onder dergelijke sociaaleconomische omstandigheden is niet stimulerend en het kan zorgen voor een laag zelfbeeld. Het is moeilijk om je eraan te ontworstelen. Dat is me gelukt door de gedrevenheid die ik aan mijn jeugd heb overgehouden. Ik wilde mijn bijdrage leveren aan de maatschappij. Ik kom nu in entourages waar veel anderen niet komen, zit met de politieke top aan tafel. Daar ben ik dankbaar voor. Ik hoop dat anderen zich aan mij kunnen optrekken. 

Burgerlijke staat Single. Ik was van 2016 tot 2019 getrouwd met Gijsbert Bakhuisen die ik in 2010 via het programma Boer Zoekt Vrouw heb leren kennen. We hebben drie kinderen: Marije, Siem en Hannah Foska van 8, 6 en 5. Uit een eerdere relatie heb ik een zoon, Romke. Hij is 14. Het was tot nu toe geen onbewogen leven, haha! Mem is heel erg trots op me dat ik kostwinner ben en vier kinderen onder mijn hoede heb. Zij past ook op en verder heb ik gastouders want ik ben twee dagen per week voor m’n werk in Den Haag.

Woonplaats Holwerd. Hiervoor woonde ik met mijn ex op de boerderij in Abcoude. Ik ben blij dat ik dit plekje twee jaar geleden heb kunnen bemachtigen want het is voor een alleenverdiener met een gezin niet eenvoudig een hypotheek te krijgen. Ik heb het als bouwval gekocht en laten renoveren. Sinds april wonen we hier. Ik heb hier m’n leven opnieuw moeten opbouwen alhoewel dat niet zozeer in sociaal opzicht geldt want mijn werk is tevens mijn sociale leven. Verder heb ik nog oude vriendinnen van vroeger.   

Opleiding Dockinga College en later een HBO-studie maatschappelijk werk aan NHL Stenden. Ik had meer willen doen maar ik ben aan het inhalen.

Werk/carrière 2002-2006 Koninklijke Marine, 2006 Essent afdeling betalingen, 2008-2011 WMO Dantumadeel en Dongeradeel, 2007-heden beleidsadviseur Nederlandse Melkveehouders Vakbond, 2012-2019 melkveebedrijf, 2014-2017 eigenaresse De Boergondische Tafel (theetuin, ontvangstruimte, vergaderlocatie, workshops), 2012-heden communicatie/media-adviseur, 2016-2020 Vereniging tot Behoud Boer&Milieu, 2020-heden bestuurslid BBB, 2021 politiek assistent Tweede Kamerfractie BBB.  

Geloof Niet, alhoewel de lessen uit de Bijbel leerzaam zijn. De tien geboden zijn leefregels die je ter harte moet nemen, ze zijn een handleiding om zo onbeschadigd mogelijk door het leven te gaan. Je moet goed doen en mensen niet te kort doen. Als ik naar de natuur kijk en ontdek hoe ongelooflijk fantastisch de schepping in elkaar zit, ja daar zou je haast van gaan geloven.

Politieke partij De BBB. Hiervoor ben ik nooit aangesloten geweest bij een politieke partij. Opmerkelijk is dat een vroegere collega eens tegen mij zei: jij komt ooit in de politiek terecht. Kennelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon.

Hoogtepunt Heb ik niet. Ik vind het ene niet veel belangrijker dan het andere. Elke nieuwe ervaring en bijzondere ontmoeting zoals een gesprek met de secretaris-generaal op Landbouw voegt wat toe. Ik kan geen keuze maken. Ik hou het graag dicht bij huis en als de kinderen lief zijn en in de grote tuin spelen is dat voor mij een terugkerend hoogtepunt. 

Dieptepunt De levensles dat je niet iedereen het volste vertrouwen kunt geven blijft me bij.

  

Voorbeelden Caroline van der Plas en Henny Verhoeven, mijn collega bij de BBB. Twee karaktervrouwen die nooit bij de pakken neerzitten. Caroline heb ik leren kennen toen ik columniste was bij een agrarisch vrouwenblad en zij journalist. 

Leermeester Jantsje Wiersma. Zij heeft mij als stagebegeleidster bij WMO veel zelfvertrouwen gegeven in een fase in m’n leven dat ik niet overtuigd was van mijn kunnen. Wij waren als moeder en dochter. Ik ben op cruciale momenten in mijn leven de juiste mensen tegengekomen die mij verder hielpen, zoals Harm Wiegersma, mijn mentor bij de melkveehoudersvakbond. Hij heeft mij alle ruimte gegeven mijzelf te ontwikkelen.

Beste advies Van Harm en Sybrand Zijlstra. Zij bleven erop hameren dat ik het huis in Holwerd moest kopen. Het was het goede moment en het werd de basis voor mijn verdere leven.  

Inspiratie Door mensen die hun nek durven uitsteken, die niet benauwd zijn. 

Eten Italiaans en sushi. Ik ben een Bourgondiër.

Drinken Sauvignon-blanc. Ik ben van hard werken en hard ontspannen.

Muziek Top 40. Ik heb een brede smaak, het is maar net in welke stemming ik ben. Emotioneel word ik van Adèle en Roller Coaster van Danny Vera. Ik kan een favoriet nummer wel tien keer achter elkaar afspelen. Ik luister geen radio. Daardoor kan het gebeuren dat ik een lied pas ontdek als het alweer over zijn hoogtepunt is.

Concert De Zwarte Cross. Mijn voorkeur gaat uit naar festivals, waar verschillende soorten muziek bijeenkomen. De Zwarte Cross vind ik mooi omdat ik van de plattelandscultuur hou, een open en saamhorig feest.

Artiest/acteur/actrice Alanis Morissette.

TV Ik kijk geen tv. Ik erger mij aan dat gemaakte gedoe. Bekende Nederlanders zijn karikaturen van henzelf. 

Film Schindler’s List. Het gaat je brein te boven wat er in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden.

Krant/tijdschrift/medium Mijn nieuwsbronnen staan online. Ik volg wat er in de Leeuwarder Courant, de Telegraaf, de Volkskrant en het NRC staat.

Boek Alles is zoals het zou moeten zijn van Daphne Deckers en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun.

   

Sport Paardrijden. Ik heb er zelf één gefokt. Hoop dat ik hem voor de concourswagen kan aanspannen. Voor de dochter heb ik een pony. 

Sportman Edward Gal, de topruiter. Hij liet met Totilas zien hoe je met een paard moet omgaan. Dit wonderpaard, dat eind vorig jaar is overleden, werd verkocht naar Duitsland en heeft sindsdien niet meer gepresteerd. 

Sportvrouw Anky van Grunsven. Zij heeft de dressuur in ons land op de kaart gezet.

Gadget Daar ben ik niet van. Ik loop hopeloos achter. Laatste moesten mijn kinderen lachen toen ik een blue tooth-kabeltje probeerde te verwisselen. 

App Twitter heeft me geholpen in korte tijd een groot netwerk op te bouwen. 

Hobby’s Paardrijden en thuis heerlijk met de kinderen zijn, een blokje om door de stad en historische gevels bekijken. 

Vervoer Een VW Polo 3 cilinder, dé auto. Starten, lopen. Er zijn dagen dat ik 850 kilometer rijd. 

Vakantie Ik ben niet zo’n vakantievierder. In eigen land valt nog veel te ontdekken. Deze zomer gaan we twee weken met de caravan naar Appelscha, om er even uit te zijn.

Doen met een miljoen Huis afbetalen, vakantie met de familie en investeren in vastgoed.

Blij van Van veel kleine dingen, van de zon, nieuwe mensen, een motie die aangenomen wordt, van lieve kinderen met hun bijdehante opmerkingen.

Hekel aan Oneerlijke mensen.

Kan niet zonder Zingeving.

Wat moet anders Minder polarisatie en meer discussie op feiten en niet op frames.

Over vijf jaar Ben ik Kamerlid.

Waarom ben je in de politiek gegaan? Door mijn werk bij de melkveehoudersvakbond. Dat was in 2015 toen het melkquotum werd afgeschaft en het fosfaatquotum werd ingevoerd. Ik voerde de onderhandelingen en zat aan tafel met staatssecretaris Martijn van Dam. Iemand moest het doen. Ik kan de materie overzien, verbanden leggen, mogelijkheden onderzoeken, oplossingen bedenken en het woord voeren. Dat ligt mij en dat maakt mij geschikt voor de politiek.

Waarom kan of moet iemand uit de Randstad BBB stemmen? De stad heeft zonder platteland geen bestaansrecht. Dan wordt de Randstad onleefbaar. Wij gaan Nederland niet volplanten met wind- en zonneparken en we zorgen ervoor dat de stedeling kan ademhalen, kan ontspannen en recreëren. Zonder de inkomsten uit de agrarische sector gaat de Randstad bovendien achteruitboeren. 

Albert van Keimpema

 

   

   

Partners