friesjournaal logo

Expeditie Kilimanjaro met achter vlnr Peter Drolinga, Thea van der Schaaf (zij maakt met Marit Anker een portrettenboek dat volgend jaar op de sterfdag van Wil wordt gepresenteerd), Theo Boomsma en Dennis Mellink. Voor Titus en Jochum van der Woude.

DOKKUM – Voor Titus Vogt van de Jumbo in Dokkum is er geen berg te hoog. Hij gaat sportieve uitdagingen aan waar hij kan. Maatschappelijk ondernemen is voor hem het hoogste doel. Volgend jaar gaat Titus met Jochum van der Woude de Kilimanjaro beklimmen om geld op te halen voor Alzheimer, de ziekte waar zijn moeder Wil op 23 november 2020 aan overleed. Zijn campagne ‘Ik ben Wil’ die hij in 2020 voerde bracht € 16.000 op voor het fonds. 

De Kilimanjaro in Tanzania is bijna zesduizend meter hoog (5.885 m) en de hoogste berg van Afrika.

Hij behoort tot de illustere ‘7 summits’, de hoogste bergen van de continenten.

‘Wij noemen de berg al gekscherend de Wilimanjaro,’ lacht Titus.

Het is niet voor het eerst dat Titus in actie komt voor een goed doel. Eerder liep hij de marathon voor het kinderkankerfonds KiKa en zwom hij voor de spierziekte ALS. Expeditie Kilimanjaro is nu al een succes. Nog niet eens echt begonnen hebben zich al 60 ambassadeurs gemeld en is er reeds € 60.000 binnen.

De onderneming gaat september 2022 plaatsvinden. De beklimming is geen bergsport. Wandelend hopen Titus en Jochum de top te bereiken. Maar dan moet je wel zes dagen achtereen zeven uren per dag lopen bij een temperatuurverschil van 50 graden per etmaal. Er zal dus flink getraind moeten worden. De Dokkumers zijn er inmiddels aan gewend geraakt de twee door stad en omgeving te zien hardlopen en op bolwerken te zien steigeren. Lopen met bepakking en bootcamps behoren ook tot het trainingsprogramma.

Acties

Titus heeft aan zijn doel vele acties gekoppeld. Werkelijk iedereen wordt gemobiliseerd. Zo gaat hij een vlag op de top plaatsen die natuurlijk wordt gemaakt door de Dokkumer Vlaggen Centrale, heeft algemeen directeur Marc de Jager toegezegd. Het ontwerp wordt gemaakt door alle kinderen van de basisscholen. Met commercieel directeur René Alkema van Fortuin, bekend van de Wilhelmina-pepermunt en dus makkelijk te linken aan Wil, heeft hij bedacht met een speciale ‘Ik ben Wil’ pepermunt te komen. Niet alleen het bedrijfsleven wordt benaderd. Ook met verenigingen zet Titus acties op. De Bonifatiuslopers gaan in 2022 een speciaal fundraisrondje lopen en de stedelijke Harmonie geeft een benefietconcert. Omdat Dokkum de tulpenstad van Friesland is kan het niet uitblijven dat daar een actie aan wordt vastgeknoopt.

Leven veraangenamen

Maar het draait niet alleen om geld inzamelen voor onderzoek naar Alzheimer, die vreselijke ziekte die het leven van mensen en hun omgeving zo hard raakt. Titus onderneemt ook initiatieven die het leven van patiënten te veraangenamen, zoals een speciale app die hen laat zien en beleven waar ze altijd plezier aan beleefden. In geval van Wil was dat ballet. Of die NS-coupé die langs tehuizen trekt, een simulator waarin patiënten zich in een trein wanen en heerlijk door het land toeren. Voor de VR-brillen is ook geld nodig. Drie jaar geleden begon Titus al met dementievriendelijke trainingen voor zijn medewerkers. Iets wat nu landelijk is opgepakt en gemeengoed wordt. Noardeast-Fryslân wordt een dementievriendelijke gemeente en laat aanpassingen 

 ‘Ik heb zelf ervaren hoe een levenslustige en ondernemende vrouw als mijn moeder wegkwijnde en verdrietig werd omdat ze wel het besef van haar ziekte had en wist dat ze er aan dood zou gaan. Ze runde met mijn vader van 1963 tot 1991 de HEMA hier in de stad en was altijd een spil in de samenleving. Dan is het een hard gelag wanneer je weinig meer kunt, maar toch meer dan wij denken en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen, aldus Titus. 

Hij mist zijn moeder en voelt mee met andere nabestaanden bij wie Alzheimer in hun leven kwam: ‘Ik kan er wel een dagtaak van maken maar ik krijg hier heel veel energie van.’

Op lezingen gaat hij in gesprek met patiënten en hun familie en vrienden en gaat hij vertellen over zijn ultiem avontuur: ‘Hoger kan ik niet stijgen en dichter kan ik niet bij mijn moeder komen.’

Albert van Keimpema

Partners