friesjournaal logo

De vlag in top voor Makkum! Gedeputeerde Sietske Poepjes woont in Makkum en is altijd te porren voor een extra steuntje in de rug. Hier hijst zij de vlaggen. Rechts Jeroen Adema.

MAKKUM – Makkum wil in de kijker. De enige echte badplaats van Friesland (met boulevard!) heeft zo veel meer te bieden dan alleen het prachtige strand aan het IJsselmeer waar zwemmers en wind- en kitesurfers hun hart ophalen. Via het platform, magazine cq woord- en beeldmerk InMakkum (inmakkum.nl) wordt Makkum breed uitgedragen. Dit initiatief is voortgevloeid uit de oprichting vorig jaar van stichting It Reade Hertdie Makkum op de kaart wil zetten. Makkum heeft de wind in de zeilen en wil dat laten weten ook!

Zes actievelingen spannen zich gezamenlijk in om Makkum onder de aandacht te brengen:  Durkje Hoeksema (Kapper Hoeksema/VanNuyen hoeden), zij is samen met Rinia Fietsen een van de twee Makkumer Hofleveranciers, reclameman Jeroen Adema, interieurontwerpster Lisette Folkertsma, vormgever Peter Lieverdink, hovenier Sibo Hiemstra en restauranteigenaar Alwin Kalt (It Posthûs). 

Makkum heeft alles. Als boerendorp in de vroege Middeleeuwen groeide de plaats uit een levendige handelsnederzetting aan de Zuiderzee. Rond het jaar 1000 kwam het als Maggenheim in de boeken, in 1270 heette de plaats Mackingum en in 1379 dook de naam Macking-he op. Zo ontstond tenslotte de naam Makkum, dat uitgroeide tot een levendig zakendorp met stedelijke allure. Nijverheid bloeide in Makkum. Niet voor niets is het oudste familiebedrijf van Nederland er gevestigd (Koninklijke Tichelaar, die prachtig tegelwerk maakte van de Friese zeeklei). Ambachtswerkplaatsen en scheepsbouw hebben Makkum opgestoten in de vaart der volkeren, uitmondend in een werf waar de megajachten van de rijken der Aarde worden gebouwd (De Vries Lentsch).

Nog altijd zijn de sporen van het rijke verleden van historisch vissersdorp terug te vinden. De rode daken vormen een prachtig rood hart. Centraal staat het oude waaggebouw met rondom authentieke gevels en gezellige terrassen. Makkum is een uitgaansplek en biedt veel vertier. 

In de Tweede Wereldoorlog is er flink gevochten bij Makkum, waar de Wons-stelling lag. Bij Kornwerderzand hield onze krijgsmacht kranig stand tegen de bezetter. De oorlogshistorie is goed gedocumenteerd en gedigitaliseerd en interactief kennis van te nemen.

Makkum betekent ook natuur. Het schiereiland Makkumersúdwaard is met haar kruidige en bloemige polderpracht een parel aan de Friese kust en een leef- en broedgebied voor honderden vogelsoorten.

Albert van Keimpema

Partners