friesjournaal logo

DOKKUM – Sjoukje de Vries (39) van kapsalon HarenMajesteit in Dokkum heeft een hele bijzondere ervaring beleefd als lid van het 30 leden tellende kappersteam op het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam. Van overal kwamen ze vandaan: Amerika, Europa. Vele sterren zaten bij haar in de stoel. Het was een paar dagen werken onder hoogspanning. De extravagante coupes moesten op de dag van de finale op het laatste moment worden gecreëerd. Van één uur ’s middags tot één uur ’s nachts was ze in touw.

‘Gelukkig kreeg ik de vrije hand. Daardoor kon ik sneller werken en helemaal mijn expressie kwijt,’ zegt Sjoukje.

Vooraf was wel besproken wat de artiesten voor ogen hadden, maar creatief als zij zelf zijn weten zij ook dat je mensen die een scheppend vak hebben de ruimte moet geven. 

‘Bovendien waren zij op hun optreden gefocust. Iedereen wilde maar één ding: winnen. Het kapsel was niet hun eerste zorg,’ aldus Sjoukje, die deelnemers uit vrijwel alle landen onder handen heeft genomen, waaronder de winnaars uit Italië.

Alle artiesten banjerden om Sjoukje heen: ‘Ze stonden rond ons te oefenen, gaven interviews en laadden zich op. Jan SmitChantal Janzen, iedereen liep rond. Het was geweldig, je werd geleefd, het was echt een grote show.’

Hoe ben je hierin gerold?

Sjoukje: ‘Een van de merken die ik in mijn salon gebruik is Marrocanoil, sponsor van het Songfestival. Ze waren in Nederland op zoek naar twee stilisten en een van hen werd ik. Heel bijzonder. Het is een kroon op mijn werk.’

In Amsterdam was ze op een trainingssessie. Zelf is ze van de wat lossere stijl en de natuurlijke vormen. Voor het Songfestival moest ze een wat ‘strakkere’ aanpak hanteren omdat het allemaal voor de tv en voor de show was.

‘Maar ik ben gekozen omdat ik altijd dicht bij me zelf blijf, al word je er wel completer door. Deze schitterende ervaring neem ik mee naar Dokkum.’

Daar heeft ze twee salons die via een smalle gang aan elkaar verbonden te zijn. De ene is gehuisvest in de oude Sonnema distilleerderij.

Albert van Keimpema

Partners