friesjournaal logo

HP en Marijke de Vries, de grote animators van Opera Nijetrijne.

NIJETRIJNE – Het liefdesvuur is in coronatijd niet gedoofd. Integendeel. Er werden meer baby’s geboren dan voorheen. In De Rottige Meente brandde het tijdens Opera Nijetrijne ook vurig. Daar werd La Fideltà Prémiata (1781) van Joseph Haydn gebracht. Een prachtig humoristisch en muzikaal interessant stuk, dat zich afspeelde in de liefdesproeftuin aan het riviertje de Scheene: Sturm und Drang, wie weigert wie, wie valt voor wie? De vonken spatten ervan af. Zoals altijd was het decor een vondst en ingenieus in elkaar gezet. Ditmaal stonden de zangers/acteurs op een draaiend podium.

Het andere decor was vertrouwd: middenin een natuurgebied grenzend aan de Weerribben. Je moet twintig minuten lopen naar deze ‘ontdekking’. Het is het pied-à-terre van Yvon Scheper en haar man Frits van Servellen. Yvon is initiatiefnemer, oprichter, producent, organisator en directeur van Opera Nijetrijne. Vorig jaar werd het manusje van alles vanwege haar grote verdiensten koninklijk onderscheiden.

Opera Nijetrijne bestaat sinds 2001 en is elk jaar een 18eeeuwse meestal onbekende luchtige, komische opera waarvan het libretto in hedendaags Nederlands is hertaald en dus goed te volgen is. Daardoor is de opera voor een breed publiek toegankelijk. Er werden in augustus tien voorstellingen gespeeld. Een wederom bijzonder geslaagd topevenement dat volgens traditie werd afgesloten met een maaltijd. 

Albert van Keimpema

Partners