friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Rita Kolkman en Gerard Draaisma fietsten vanaf 21 juni 2021 het Pieterpad voor stichting Amurang. Zij overbrugden in negen dagen 530 kilometer van Pieterburen naar Maastricht. De Leeuwarders haalden ruim € 5.000 op door iedere kilometer voor € 10 te laten sponsoren. Zo kunnen twee kansarme jongeren in het Indonesische Amurang een studiebeurs ontvangen. Burgemeester Sybrand Buma gaf de fietsers een presentje met een boodschap mee voor andere Global Goal Gemeentes. Vanwege hun werk met de SDG’s (Sustainable Development Goals) werd stichting Amurang vorig jaar Lokale Global Goal Held.

Tijdens hun tocht ontmoetten Rita en Gerard onder andere de burgemeesters van Hellendoorn/Nijverdal en Gennep. Voor de bisschop van Roermond, Harrie Smeets, hadden zij een brief van de bisschop van Manado, Benedictus Untu. In deze brief spreekt de Indonesische bisschop zijn dank uit voor de samenwerking met de Friese stichting. 

Gerard begon in 2008 in Amurang het Creaproject. Inmiddels hebben ruim tachtig MBO- en HBO-studenten daar, en in Tondano, sportieve en creatieve lessen gegeven. Rita is begin vorig jaar Creacoach geworden. Zij hoopt in het najaar van 2022 met een nieuwe groep studenten naar Tondano te gaan. 

Stichting Amurang is in 2004 door Ritsko van Vliet en Watse Tigchelaar opgericht. Amurang is de geboorteplaats van Van Vliets moeder. De stichting ondersteunde de bouw van twee tehuizen en een school. Naast het Creaproject heeft de stichting nog het coachproject Hari Depan Saya (Mijn toekomst) op de Thomas Aquinoschool in Amurang. Scholieren van de junior en senior highschool krijgen daardoor inzicht in hun talenten en de stimulans om een vervolgstudie te doen. 

Dankzij Studiefonds Amurang volgen jaarlijks zo’n twintig studenten en twintig scholieren goed onderwijs. Veel Friese bedrijven en instellingen hebben inmiddels een student ‘geadopteerd’. Vanwege de corona is er een wachtlijst met kandidaten voor een studiebeurs. Donaties zijn welkom via www.amurang.nl/pieterpadfietsen. 

Partners