friesjournaal logo

Burgemeester Johannes Kramer overhandigde Sander de Rouwe een aandenken vanwege zijn komst naar Dokkum en zijn onvermoeibare inzet voor het binnenhalen van een grote ronde naar Friesland.

Aan grote bespiegelingen was er geen gebrek op de eerste dag van de Benelux Tour (de vroegere Ronde van Nederland) met Dokkum als start- en finishplaats. De provinciale wielerwereld droomt van grote wedstrijden hier. En of het nu de Tour de France, de Giro of de Vuelta is, dat maakt niet uit. Al jaren speelt die droom door de hoofden van bestuurders. Gedeputeerde Sander de Rouwe uit de fietsstad Bolsward doet er zijn best voor, ook al is hij de nieuwe burgemeester van Kampen. Dan nog zal hij Friesland niet in de wielen rijden.

‘We kunnen toch ook via Kampen richting Italië?’ lachte hij in Dokkum.

Twee jaar geleden werd hij door wielerboss Joop Atsma in Brussel geïntroduceerd bij Tour-directeur Christan Prudhomme om een Tour-start in Friesland te bespreken. Het summum zou een tijdrit op de Afsluitdijk zijn. Prudhomme was onder de indruk: ‘Echt waar? Een snelweg door zee?’ De kosten zijn niet gering. Voor een Tour-start moet € 20 miljoen op het kleed worden gelegd. In Dokkum werd er druk over gesproken. Vedettes als Tom DumoulinGreg Van Avemaet en Peter Sagan maakten deel uit van het peloton. De Belg Tim Merlier won Surhuisterveen-Dokkum. Voor Dokkum betekende de opening van de Benelux Tour een prachtige promotie. 

Albert van Keimpema

Partners