friesjournaal logo

Jacob en Linda Holwerda

DOKKUM – In veel plaatsen zou de neiging groot zijn geweest om op zo’n prachtlocatie als Hotel van der Meer een appartementencomplex neer te zetten. Wel zo makkelijk en renderend. Zo niet in Dokkum. Daar werd het aloude, sinds 1914 bestaande hotel gerenoveerd en met behoud van de klassieke uitstraling omgetoverd in een modern horecabedrijf met zeven fraaie kamers en beneden een grandcafé/restaurant met een stijlvol, transparant interieur. Dokkum is weer een schitterend etablissement rijker.

Na vier generaties Van der Meer kwam de zaak te koop. Aannemer Biense Dijkstra kocht het beeldbepalend pand en behield het voor de stad. Daardoor houdt de stadsentree bij de Woudpoort een vertrouwd gezicht. Van der Meer – de oude naam blijft eveneens behouden – ligt net buiten de stadsgracht tegenover het Zuiderbolwerk, op korte loopafstand van het centrum.

Voor de exploitatie meldde het ondernemerspaar Jacob en Linda Holwerda zich. Zij hebben ruime ervaring en runnen Brasserie De Waegh en Parkwinkel op Landalpark Esonstad. 

‘Dat is een seizoenbedrijf en wij waren al langer op zoek naar een zaak ernaast om het jaar rond te kunnen draaien. Toen deze kans zich voordeed grepen we die met beide handen aan. Het moest ook niet veel langer duren want ik ben 53 jaar. Als ik nog wat zou willen, dan was het nu de tijd. Linda en ik zijn heel blij met deze veelzijdige zaak. Hier kunnen we ons ei kwijt.’

Zij konden hun visie kwijt in de grote verbouwing. Pand en inrichting waren namelijk gedateerd. Het was er kruip-door-sluip-door in gangetjes en op trapjes. De zaak op de oude voet voortzetten was niet aan de orde.

Jacob: ‘Er is fors geïnvesteerd. Ik wil niet zeggen dat er een boetiekhotel van gemaakt is, want die omschrijving dekt de lading niet helemaal omdat de zaak daarvoor te groot en te veelzijdig is, maar we zijn wel in de richting gegaan van persoonlijk, gerieflijk, veel comfort en luxe.’

En ja, dat betekent dat Van der Meer oude stijl niet meer bestaat. Dus geen biljart meer beneden, geen verenigingen meer op de bewegende bovenzaal. Maar die hebben elders in de stad nog volop de ruimte. De coronatijd werd aangegrepen om de verbouwing te plegen. Dat werd gedaan door Dijkstra Draisma. Interieurinrichter was Vorm Martini en installateur was Pranger Rosier. Nutma in Metslawier deed het schilderwerk. 

Aan de plannen is nog geen einde gekomen. Mogelijk wordt het hotel uitgebreid met zes kamer als het buurpand vrij komt.

Albert van Keimpema

Partners