friesjournaal logo

Tjitte de Wolff, Wander Schotanus, Reitse Spanninga en Robèrt van Beckhoven.

JOURE – ‘Roggebrood moet naar de stal smaken,’ zei Joop Braakhekke enkele jaren geleden. Tijdens de laatste streekproductverkiezing van de Friese restaurantclub Fryslân Culinair werd geopponeerd dat roggebrood ook naar de slaapkamer mag smaken om dit superfood een meer sexy imago te bezorgen… Roggebrood is heel gezond en voedzaam. Slechts één plakje levert 15 procent van de benodigde dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels en ijzer.

‘Jammer dat roggebrood niet meer tot onze dagelijkse maaltijd behoort,’ sprak Heel Holland Bakt-icoon Robèrt van Beckhoven op de verkiezing bij restaurant ZUIVER in Joure.

Hij was voor de vierde keer juryvoorzitter van het evenement dat sinds 2002 voor de 16e maal werd gehouden.

‘Robèrt is Joop opgevolgd. De legendarische kookgek was er vanaf het begin bij betrokken,’ zei presentator en tv-kok Reitse Spanninga, medeoprichter van Fryslân Culinair.

‘Roggebrood is een prachtig puur product. Alleen al met een likje roomboter of plakje kaas, het mag ook geiten- of schapenkaas zijn, is het niet te versmaden,’ vertelde ZUIVER-chef Marten Haga, die een geweldige lunch voorzette. Maar roggebrood is ook een goede drager voor bijvoorbeeld een gekookt ei, in vroeger tijden met name een kievitsei, of een zoute haring. Reitse vroeg wat een houtsnip is. Geen vogel in dit geval, maar een plak roggebrood en een snee gewoon brood met kaas ertussen. Jopie Huisman heeft deze Friese arbeiderssnack ooit prachtig getekend.

Roggebrood is simpel te maken van rogge, water, zout en gist of zuurdesem. Dat is de Friese variant. Er is ook een Brabantse versie: van gemalen rogge, tarwebloem en desem of gist als rijsmiddel. Het Friese roggebrood behoeft geen rijsmiddel. De baktijd verschilt dan ook behoorlijk: in Brabant 4 uur, in Friesland 15 uur. In Friesland begint de verbouw van rogge gelukkig toe te nemen. In Gaasterland en bij Witmarsum zijn boeren kleinschalig bezig.

Voor de finale werden door Reitse en bakkerijspecialist Wietse Schiere van Koninklijke Koopmans van de inzendingen vijf roggebroden geselecteerd. Winnaar werd bakker Wander Schotanus uit Twijzelerheide.

De uitslag:

1 – Bakkerij Schotanus, Twijzelerheide 

2 – Mevrouw De Molenaar, Witmarsum

3 – Bakkerij Breimer Joure, Lemmer, Sneek

4 – Bakkerij Posthuma Wommels, Bolsward

5 – Bakkerij Braaksma Oenkerk

Albert van Keimpema

Partners