friesjournaal logo

SPANNUM – In 2021 bracht Friesland een ode aan haar bijzondere landschap. Als onderdeel van dit themajaar zetten dichter des Vaderlands Tsead Bruinja en kunstenares Claudy Jongstra deze zomer hun eigen expertise in om het Friese landschap in de spotlights te zetten. Naast deze twee kunstenaars wordt iedereen opgeroepen om mee te werken aan een kunstwerk waarmee de provincie als mienskip een Hulde aan de Horizon brengt.

Visit Friesland nodigde de twee uiteenlopende kunstenaars uit om de ode vorm te geven.

Zo schreef Bruinja het gedicht Grastronaut vol herinneringen aan zijn jeugd op het Friese platteland. Jongstra is een kunstenares die dicht bij de natuur staat en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Daarnaast is zij voor Friesland de ambassadeur van de landelijke Ode aan het Landschap-campagne van het NBTC.

Het laatste kunstwerk waarmee een lofzang gedaan wordt op het Friese landschap ontstaat vanuit de mienskip. 

‘2020 was een jaar van dichte deuren. Het jaar dat we ons alleen konden opladen aan de buitenlucht en het landschap. Het deed ons beseffen hoe belangrijk dat landschap is en hoe fijn het was dat we ervan mochten genieten,’ aldus Bouke Kors (Brand Manager Visit Friesland). 

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. 

Partners