friesjournaal logo

De nieuwe PW10 wordt gedoopt door gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

FRANEKER – In Franeker is de nieuwe PW10 van Provinciale Waterstaat gedoopt. Het is de meest innovatieve PW10 ooit. De PW10 is een volledig elektrisch, CO2 neutraal schip met een lengte van ruim 15 meter. De accu’s worden ’s nachts met groene stroom bijgeladen. Daarnaast zitten er tien zonnepanelen op het dak van de stuurhut. Het vaartuig is geschikt om eventueel in de toekomst over te schakelen op waterstofaandrijving.

Een warmtepomp regelt het klimaat in de stuurhut.

Er wordt zelfs gebruik gemaakt van aquathermie, hierbij wordt het vaartuig verwarmd of gekoeld door gebruik te maken van warmte en koude uit het oppervlaktewater. Twee energie-buffervaten zijn goed voor de opslag van het verwarmde water. De toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk op basis van duurzaamheid geselecteerd. Er is gekozen voor een casco van staal omdat dit een lagere CO2-footprint heeft dan de alternatieven zoals aluminium. Voor het leidingwerk is recyclebaar kunststof toegepast. Het interieur en de vloeren zijn afgetimmerd met de zeer snelgroeiende grassoort bamboe. Voor de bekleding zijn ecologische materialen gebruikt en voor het plafond gerecycled plastic van petflessen.

Fries product

Het ontwerp van het nieuwe vaartuig is gemaakt door Vripack in Sneek. Scheepswerf Talsma in Franeker heeft het schip gebouwd samen met een aantal Friese onderaannemers waaronder AP Marine van Anko van der Plas die schroef en schroefas voor zijn rekening nam. 

‘Wij zijn erg trots op dit prachtige schip. Wij laten zien dat wij Friese scheepsbouwers veel kennis en ervaring hebben om zulke innovatieve schepen te bouwen,’ aldus Gerard Cnossen van Scheepswerf Talsma.

De provincie Fryslân zet de PW10 in tijdens watersportevenementen, bij calamiteiten en voor inspectie, handhaving en begeleiding van scheepvaart.

Albert van Keimpema

Partners