friesjournaal logo

Het winnende team: Piet Buwalda (voorheen Buwalda Multiservice), internetondernemer Theo Wouda internet, vastgoedman Piet Westra en Erik van der Waard (Reisbureau Internoord).

AMELAND – Spreekstalmeester Johan Haringsma kon het niet genoeg benadrukken: het was een homogene ploeg die zich tijdens het 3e Bornrif Open op de golfbaan van Ameland manifesteerde. Hij deed zelf niet mee, want hij golft niet, en daarom schiep hij er zoveel genoegen in dat zijn maten uit de Leeuwarder scene zo’n homogeen gezelschap vormden. Hij bezigde het woord zo’n veertig keer. Homogeen, het klinkt de Leeuwarder skûtsjevoorzitter als muziek in de oren.

Dat de organisatie hem weer bereid vond de prijsuitreiking op te luisteren, was opmerkelijk. Johan was namelijk jarig.

‘Ik zei tegen mijn vrouw: ik haal even gebak.’ 

Om vervolgens een weekend op Ameland onder te duiken. 

Op onnavolgbare wijze en met galgenhumor gepaard gaande teksten las hij de deelnemers ongenadig de les. Prijswinnaars gingen spreekwoordelijk met de staart tussen de benen naar voren als Johan hun namen riep. Hun podium was geen ereschavot, maar een slachtplaats waar Johan eigenhandig de guillotine hanteerde, al werd hij tien keer luidkeels toegezongen met een verjaardagslied, Johan stopte niet. 

De deelnemers gaven zelf aanleiding tot het verbaal tribunaal. Vele vijftigers onder hen verkeren in hun midlife en ontlopen de daaraan gekoppelde persoonlijke crisis niet. 

Er werd in deze Texas scramble-spelvorm (steeds doorgaan met de beste bal) heel aardig gespeeld. Neem Tim Terpstra. Hij slaat de bal verder dan 250 meter. Dat zou je van zo’n mannetje niet verwachten. De longest drive kwam dan ook op zijn naam. Subtiel slaan kan hij evenzeer. De neary won hij namelijk ook. En dat op de hole waar de door hem aangeboden fiets viel te winnen. Hij was zo genereus de prijs te laten verloten. Wiep Juckers (WTC) mocht het stalen ros mee naar huis nemen. Er waren onderweg meer gimmicks. Op de 5 van de 9 holesbaan (die twee keer werd gelopen) lag een rubberbootje. Het duo dat de bal er keurig in pitchte was de Amelander aannemer Frans Kienstra en Jeroen Bos. Zij mochten 500 euro, beschikbaar gesteld door Franke Twerda van Eijgen Finance, verdelen. Bij het clubhuis lag de bal op de tee op een oude stok. Vrijwel iedereen sloeg te laag en hard tegen de stok. De man die op deze hole 9 als een volleerde cricketer de bal met zijn knuppel een eind weg mepte was Piet Westra

Slotstuk van het Bornrif Open is de putterswedstrijd. Arjen Rusticus, een geweldig gezellige kerel uit Snakkerburen die samen met buurman Willem Keizer naar Ameland was gekomen, dacht dit potje te winnen maar zijn fantastische put caramboleerde uit de hole. Gelukkig ging zijn overname van Leeuwarder recreatiepark De Grote Wielen wel in één keer door. Het putten werd gewonnen door Siard Homminga.

Albert van Keimpema

Partners