friesjournaal logo

Tytsy Willemsma, Klaas Fokkinga en Kees Wielstra (vlnr) bij de opening.

VEENWOUDEN – In veel regio’s op de wereld wordt het platteland vergeten. No-nonsense leiders als Donald Trump danken hun steun daaraan. In Friesland is er wel aandacht voor het platteland. Met allerlei projecten wordt de vitaliteit gestimuleerd, zoals Kansen in Kernen. Een treffend voorbeeld van dit beleid is het park en het stationsgebied in Veenwouden. Gedeputeerde Klaas Fokkinga, wethouder Kees Wielstra (Dantumadiel) en wethouder Tytsy Willemsma (Tytsjerksteradiel) sloten dit project samen met schoolkinderen af.

De provinciale rondweg van Veenwouden is verdwenen. Op die plek is nu een groen park: Spoarpark. Het park verbindt het nieuwe stationsgebied met het dorp. 

‘In park, in fernijt stationsgebou en in transferium. Dit is it plak fan ferbining, foar jong en âld. Yn it park kin jo sporte, de bern boartsje en tal fan aktiviteiten organisearje. It bynt de Feanwâldsters, mar is ek oantreklik foar minsken fan bûtenôf. Fanút hjir ûntdek jo ús moaie regio,’ vertelde wethouder Kees Wielstra glunderend.

Met het project van Kansen in Kernen is de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Damwoude, De Valom, Hardegarijp, Bergum, Garijp en Veenwouden verbeterd. Samen met de dorpen is er intensief gewerkt aan de nieuwe plannen. Via klankbordgroepen werden inwoners, ondernemers en scholen bij de voorbereidingen en uitvoering betrokken. 

Fokkinga: ‘Fiif jier nei de oanlis fan de Sintrale As hawwe alle seis doarpen, oanlizzend oan de As, harren karakter wer werom. Elkenien mei grutsk wêze op wat der mei elkoar berikt is.’ 

Partners