friesjournaal logo

Ereburger Pieter Weening geflankeerd door Friso Douwstra (de nieuwe gedeputeerde van Friesland), burgemeester Oebele Brouwer, moeder Anneke, Joop Atsma en Piet Kapenga.

SURHUISTERVEEN – Weemoed bepaalde de sfeer op de 39ste Profronde van Surhuisterveen. De plaatselijke held van het Friese wielermekka, Pieter Weening, nam op zijn veertigste afscheid als prof. Halverwege koers stapte hij af. Het publiek onthaalde hem met een groot applaus. Na de race, het enige profcriterium dat dit jaar doorgang vond, werd hij door burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen tot ereburger benoemd.

‘Pieter is een groot ambassadeur voor de gemeente.

Hij is een karakterman, een plezierige en sportieve kerel. Iemand van het volk hier,’ zei Brouwer, een voormalige officier van justitie en partijloos.

Omdat Pieter een Wâldpyk is (zoals de mensen in het noordoosten van Friesland worden genoemd) keert hij terug naar de provincie. De afgelopen jaren woonde de in Harkema geboren en getogen wielrenner in België. Hij is verhuisd naar Kootstertille, een dorp in de regio. Een cheque van zijn eerste sponsor Homecenter kan hij verzilveren voor de inrichting van het nieuwe huis. Homecenter had destijds een wielrenploeg op de weg. Vader Piet en zoon Sicko Kapenga van het bedrijf waren uiteraard in Surhuisterveen aanwezig.

‘Pieter reed in het Homecenter-tenue met nummer één op de rug. Dat hij daartoe bereid was is typisch Pieter. Hij vergeet mensen niet, weet waar hij vandaan komt: uit een hardwerkend gezin met veel kinderen. Hij weet wat het is om je te moeten schikken,’ vertelde de 80-jarige Piet. 

De organisatie had besloten om het startschot ditmaal niet te laten lossen door een prominent, maar door mem Anneke Weening. Pieter stond naast haar aan de start. Een mooi eerbetoon. Hij heeft nu wat meer tijd voor zijn moeder, dat is het mooie aan afscheid nemen.

Het was knap dat de organisatie in Surhuisterveen er als enige in slaagde een criterium te houden. Het tekent hoe gek men daar is van de wielersport. Vrijwilligers en sponsors staan schouder aan schouder om hun dorp op de kaart te zetten.

Een van de dorpelingen is oud-staatssecretaris en tegenwoordig senator Joop Atsma, voormalig voorzitter van de KNWU, hoofdbestuurslid van de internationale wielrenunie UCI en chef de mission van de wegploeg bij de Olympische Spelen. Jaarlijks ontvangt hij de gasten in zijn tuin, maar omdat dit jaar toch alles anders was week hij uit naar een gemeenschapsgebouw naast zijn woning. Daar presenteerde hij de toppers Fabio Jakobsen (de man die vorig jaar een verschrikkelijke smak maakte in de Ronde van Polen), Elia Viviani(2e) en de Colombiaan Egan Bernal, de Tourwinnaar van 2019 (3e). 

‘Het leek mij verstandiger het anders te doen. We zitten al in de herfst en er was regen voorspeld. Bovendien konden we in het wijkcentrum de coronavoorschriften beter in acht nemen. Maar minder gezellig was het zeker niet,’ aldus Joop, die door zijn enorme netwerk elk jaar een grote schare celebrity’s naar Surhuisterveen weet te trekken. Dit keer ontbraken veel grote namen maar in de koers waren ze wel aanwezig.

‘Volgend jaar hopelijk weer een tuinfeest,’ zei Joop.

Albert van Keimpema

Partners