friesjournaal logo

Bertus en Titus Stallmann, burgemeester Jannewietske de Vries en commissaris Arno Brok onder het schild aan de gevel.

HINDELOOPEN – Roosje in Hindeloopen is de 27ste Friese Hofleverancier. Commissaris Arno Brok overhandigde het predicaat aan eigenaar Titus Stallmann, samen met broer Johan de 4e generatie van het bedrijf sinds 1894. Johan is meubelmaker en Titus de schilder. Roosje Hindeloopen, gespecialiseerd in de oude Hindelooper kunst, maakt handgemaakte en beschilderde meubelen. Het bedrijf combineert oude technieken met een nieuwe kijk op schilderspatronen en vormen en creëert daarmee bijzondere meubelen.

Arend Roosje begon met de Hindelooper meubel- en schilderkunst.

Twee jaar na de oprichting trad de overgrootvader van Titus, Egbert, toe tot het bedrijf. Hij nam het in 1914 over toen Roosje overleed. Foppe Stallmann en zoon Bertus, de nu 80-jarige vader van Titus, bouwden de onderneming uit zonder het ambachtelijk karakter geweld aan te doen. Er wordt niks gespoten of met sjablonen beschilderd. De kleuren zijn nog altijd rood, donkerblauw, crème en groen. De link met het koningshuis gaat ver terug. Al in 1890 maakte Arend Roosje meubels voor Koningin Emma.

De titel Hofleverancier is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen die van belang zijn voor de regio, een vooraanstaande plaats innemen in de branche (regionaal of verder), een goede naam en faam hebben en financieel gezond zijn.

Albert van Keimpema

Partners