friesjournaal logo

DOKKUM - Met oprechte belangstelling en blikken van herkenning bracht Arno Brok, een bedrijfsbezoek aan de slachterij van Menno Hoekstra in Dokkum. De Friese commissaris van de koning bleek een slagersachtergrond te hebben. 

‘Dat leidde tot een interessant gesprek,’ aldus Menno Hoekstra, die Brok een uitgebreide rondleiding gaf door de stal, de slachterij en de koelcel. 

‘Alles was in productie, dus ik heb het proces goed kunnen laten zien. Brok was belangstellend en stelde gerichte vragen.’ De twee hadden elkaar eerder ontmoet bij Fryslân Culinair.

In dat samenwerkingsverband in de provincie staan streekproducten centraal, wat aansluit bij de werkwijze van Menno. 

Menno kon aan Brok uitgebreid vertellen over de regionale herkomst van het vee waarmee hij werkt. Vakbekwame medewerkers slachten en benen uit. Het slachten leerde Menno van zijn opa en zijn vader. 

‘Wij slachten op onze eigen manier. Rustig en zorgvuldig. Wij benen goed uit en werken schoon. Het vlees laten we heel langzaam terug koelen. Dit alles komt de smaak ten goede.’ Natuurlijk mocht Brok de topkwaliteit vlees proeven. Hij liet het zich goed smaken.

Albert van Keimpema

Partners