friesjournaal logo

DOKKUM – De donkerste nachten met de helderste sterren zie je aan de Waddenkust. Duisternis is een belangrijk maatschappelijk thema geworden. Vrijwel overal wordt het zicht verstoord en lichtvervuiling is alom. Het verlangen naar diepdonkere nachten, zo belangrijk voor ons bioritme en dat van de dierenwereld, wordt sterker. 

Het is dan ook een mooi initiatief om het Nationaal Park Lauwersmeer als het Dark Sky Park te bestempelen. Op drie locaties in het Lauwersmeergebied en in de Marnewaard zijn hemelplatforms neergezet. Vandaar kunnen mensen bij helder weer vallende sterren zien en naar de Melkweg kijken.

Natuurgidsen wijzen je op de kosmos vol hemellichamen. Dat is een mooie en interessante zoektocht. 

Hotel de Abdij van Dokkum laat je zo’n Dark Sky-ervaring beleven! Tijdens de wintermaanden worden excursies gehouden in combinatie met heerlijk overnachten en lekker eten: twee donkere nachten in een luxueuze doubleroom, de eerste avond een uitgebreid 5gangendiner en de tweede avond een vroeg 3gangendiner om later op de avond onder begeleiding van een gids het natuurgebied in te trekken en de hemel te aanschouwen. Uiteraard staat er in de ochtend een rijk ontbijt klaar. Dit prachtige arrangementen voor 2 personen kost € 290 p.p. Informeer bij het hotel of kijk op de site.

Albert van Keimpema  

Partners