friesjournaal logo

TWIJZELERHEIDE – In het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf stond over de streekproductverkiezing van Fryslân Culinair geschreven dat ‘roggebrood best sexyer mag’. Dat bracht winnaar Wander Schotanus uit Twijzelerheide op een idee. Sinds dit najaar maakt hij een speciaal roggebrood waar de naam ‘sexy’ aan gekoppeld is. Het is een heerlijk, klef roggebrood waarin onder meer rozijnen en abrikozen is verwerkt zijn.

‘Lekker smeuïg,’ zeggen Wander en Reitse Spanninga, die er eentje thuisbezorgd kreeg door Fryslân Culinair-voorzitter Tjitte de Wolff.

Wat heet, het is een roggebrood die erin gaat als koek.

De receptuur met gedroogde vruchten blijkt heel geslaagd. 

‘Normaal gesproken bak ik één keer in de week roggebrood, nu twee keer,’ zegt Wander over de belangstelling.

Hij is een ervaren bakker die in 2005 ook al eens de streekproductverkiezing van roggebrood won. Toenmalig juryvoorzitter Joop Braakhekke, naar wie de bokaal is vernoemd, zei bij die gelegenheid dat roggebrood ‘naar de stal moet ruiken’.

Ditmaal leverde de winst veel publiciteit op: ‘Frans Bauer heeft mij zelfs op televisie genoemd.’

Wander bakt het roggebrood naar een recept van zijn vader: ‘Het is niet moeilijk. De temperatuur moet goed zijn en het roggebrood moet niet te lang in de oven liggen.’

Zelf eet hij dagelijks roggebrood, in zijn woorden ‘bakbrogge’: roggebrood met beschuit en kaas.

‘Er zitten veel vezels in. Goed voor de darmen. Voor kinderen die niet goed kunnen poepen zeer aan te raden,’ lacht Wander.

Hij is inmiddels benaderd door bierbrouwerij Gudzekop in Goingarijp. Die wil iets doen met zijn roggebrood. Een kaaswinkel in Drachten wil het roggebrood verkopen. Roggebrood wordt dus sexy!

Albert van Keimpema

Partners