friesjournaal logo

WOUTERSWOUDE – Griet Wiersma is niet alleen de gevierde zangeres van het levenslied want ze schrijft haar eigen teksten. Behalve dat is ze ook bijzonder komisch. Sketches gaan haar goed af. Als ‘Pytsje fan Gerrit’ scoort ze ruim een miljoen views op Facebook en op Omrop Fryslân is ze wekelijks te zien. De Friese ster was bovendien te zien in de ruige recht-voor-zijn-raapfilm Stjer van Hûnekop. Samen met Anneke Douma. In die aanstekelijk even wrede als humoristische film worden ze gekild door een seriemoordenaar. ‘Allerferskourrendst’, lacht Griet, ik ha my de bûsen útskourd mei Anneke.

‘Het getier en gevloek is beneden alle peil, maar zo zijn ze. Het zijn een stelletje rauwdauwers.’ Griet staat voor een nieuw winterseizoen met het nieuwe programma FLJIMSK!, waarvoor Omrop Fryslân op 21 november in partycentrum ’t Haske in Joure opnamen maakt voor de oudjaarsrevue op tv, en hopelijk niet voor een winterslaap zoals vorig jaar. ‘Ik heb heel veel zin in zingen en acteren, maar ik hou m’n hart vast wat betreft de coronamaatregelen.’

Geboren In Driezum. Ik ben een dochter van Wietze Bieringa en Anna Wijnsma. Mem had een cadeauwinkeltje en heit was arbeider bij zijn vader. Pake Geert en beppe Griet hadden een smederij en benzinepomp in het dorp. Later veranderde heit van baan en werd buschauffeur in combinatie met een autorijschool. Mijn ouders namen het bedrijf van pake en beppe over en breidden de zaak uit met een rijwielhandel. Heit kon niet goed omgaan met het drukke bestaan en zocht het in de drank. Ze gingen scheiden en heit ging in Dokkum wonen. Mem runde het bedrijf alleen. Ik ben de jongste van drie kinderen.  

Partner Twee jaar verkering, twee jaar verloofd en in 1979 getrouwd met Leo Wiersma. Hij is timmerman. We hebben twee kinderen: zoon Durk en dochter Anneke. Ze zijn in 1982 en 1987 geboren. Ze zijn beiden getrouwd. Durk heeft met zijn Marjan twee kinderen en Anneke, getrouwd met een Durk die wij voor het gemak ‘skoanDurk’ noemen, drie.

Woonplaats Wâlterswâld. Wij namen het bedrijf van mem over en dat hebben we uitgebreid met een kadoshop, tabaksartikelen en snoep. Leo repareerde naast zijn werk de fietsen. Dat hebben we tien jaar gedaan maar in een klein dorp als Driezum is het praktisch onmogelijk een winkel te runnen. We hebben het huis verkocht en een nieuw huis in Wâlterswâld gebouwd. 

Opleiding LHNO, de huishoudschool zeg maar, en de INAS. Dat was een opleiding voor wie de zorg in wilde maar nog geen richting had gekozen.

Werk/carrière Ik ben begonnen als voedingsassistente in diëten in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Vervolgens dus het runnen van een tankstation, rijwielhandel en kadoshop. Zo’n 35 jaar geleden ben ik in de muziek gegaan als zangeres bij The Happy Tuners. Later in de band Challenge. Op een bruiloft ontmoette ik Teake van der Meer die ceremoniemeester was. Hij vroeg mij voor zijn programma. Vijftien jaar heb ik met hem en goochelaar Minze Dijksma samengewerkt. Een prachttijd en zes dvd’s uitgebracht. Het lied Frysk Hynder betekende mijn solodoorbraak. Met collega en vriend Piter Wilkens stond ik samen met Anneke Douma en Gurbe Douwstra aan de basis van het Frysk Sjongers Gala. Toen Teake stopte ben ik met Minze en Piter de nieuwe theatershow FLJIMSK gaan opzetten. Ik doe de typetjes. Met Piter zing ik duetten. Door corona werd het akelig stil en lag alles plat. Anneke zei op een gegeven moment: Griet, jij moet de mensen blijven vermaken. Speel die typetjes en zet het op Facebook. Je zult zien dat het publiek ervan smult. Ik had mijn twijfels maar ik liet me overhalen. Het werd een hit. In no-time had ‘Pytsje fan Gerrit’ meer dan een miljoen views. Omrop Fryslân benaderde mij en nu doe ik elke week een filmpje. 

Geloof Ik ben hervormd opgevoed. Na mijn huwelijk met Leo ben ik overgegaan naar de gereformeerde kerk. Ik ben geen trouwe kerkganger maar wel trouw in gebed. Ik ben ervan overtuigd dat wat wij hier op aarde presteren niet alleen kunnen, maar alleen met hulp van Hem. Ik ben dankbaar voor elke dag, voor zo’n lieve man, lieve kinderen en kleinkinderen, voor mijn lieve moeder die de rijke leeftijd van 97 heeft bereikt, dankbaar dat ik dit werk mag doen om mensen te vermaken.  

Politieke partij Ik ben geen kiezer, maar ik heb wel bewondering voor premier Mark Rutte. Er wordt in deze roerige tijd veel tegen hem aangeschopt, dat verdient hij niet. Ga maar eens in zijn schoenen staan. Toch houdt hij zich staande.

Hoogtepunt Ik beleef zoveel hoogtepunten, beschouw elk optreden zo. Wat eruit springt zijn de reizen die wij door Amerika maakten om voor Friese emigranten op te treden, de cruises door Latijns-Amerika, een Rijnreis en een reis naar Alaska. 

Dieptepunt Mijn jeugd. Mijn vader dronk veel en hij behandelde mijn moeder dan slecht. Ik heb groot respect voor haar. Ze heeft zich er op kranige wijze doorheen geworsteld. Mijn moeder is mijn grootste vriendin, we zijn heel close. 

Voorbeeld Anneke Douma. Vroeger had ik de platenspeler aan en zong ik haar liedjes mee. Toen we allebei een Elfstedenliedje hadden gemaakt was Anneke te gast bij RTL en ik in de 5uurshow bij Hans van Willigenburg en Mireille Bekooy gaf ik mijn single aan haar bij haar thuis. Sindsdien zijn we dikke vriendinnen.

Leermeester In de muziek is dat Herman Swaagman van The Happy Tuners. Ook van Minze Dijksma leerde ik veel. 

Beste advies Blijf je zelf, doe je niet leuker voor dan je bent. En wees dankbaar.   

Inspiratie Bij het schrijven van liedjes haal ik inspiratie uit bijvoorbeeld de muziek en teksten van bijvoorbeeld Vicky Leandros en Udo Jürgens. Het Friese land is ook een bron van inspiratie, zoals het haventje van Laaksum waar ik een videoclip heb opgenomen.  Mijn eigen leven komt ook voorbij, onder meer in Sirkel fan it Libben

Eten Ik lust alles en eet alles, van slibtong tot stamppotten en macaroni.

Drinken Koffie en thee. Wijn wit en droog, soms een rosé.

Muziek Heel breed, van rock tot country. Leo ergerde zich vroeger een beetje aan mijn smaak. Hij houdt van Led Zeppelin. Ik meer van George Baker Selection en BZN. 

Concert Tina Turner in Thialf was indrukwekkend. Ik ben geen concertganger. Van Shania Twain ben ik een fan maar ik ben nog nooit naar een concert van haar geweest.

Artiest/acteur/actrice André van Duin en Corry van GorpMel GibsonMorgan Freeman en Meryl Streep, als zij iemand moet spelen is ze het al. Ik herken dat in me zelf, ik ben echt mijn eigen typetjes.

TV Ik haat geweld. Als kind was ik dol op Little House on the Prairie. Mijn favoriete serie is The King of Queens. De hoofdrolspeler is een pakketbezorger, een baantje dat ik tijdens de coronaperiode deed omdat de kachel toch moet branden, en zijn vrouw is advocate. Er spelen zich hilarische taferelen af.

Film The Sound of Music. Puur sentiment.

Krant/tijdschrift/medium Facebook en soms lifestylemagazines of een maandblad.

Boek De boeken van Hilda Talsma en Hendrik Groen. Kleine grappige dingen uit het leven herkennen en erover schrijven. 

Sport Zwemmen op dinsdag en donderdag.

Sportman/Sportvrouw Ik zou het niet weten. Ik volg de sport niet.

Gadget Ik ben niet van de gadgets, ga wat dat betreft niet met de tijd mee.

App Whatsapp. 

Hobby’s Kuieren met de hond. 

Vervoer Mijn auto, op het platteland kun je niet zonder. 

Vakantie Veel verwennerij, als de zon maar schijnt, maakt niet uit waar.

Doen met een miljoen Een deel overmaken naar de kankerbestrijding, de wereld rondreizen en de kinderen helpen.

Blij van Tevreden, blije mensen en van dieren. Ik kan elke week wel naar Aqua Zoo. Van optreden voor kinderen met een beperking word ik ook blij. Net als zingen voor oudere mensen. Oude liedjes die door hen een nieuw leven krijgen. Dan stralen ze!

Hekel aan Sjagrijn.

Kan niet zonder Man, kinderen en hond. 

Wat moet anders Stoppen met oorlog voeren.

Over vijf jaar Nog niet stil zitten en genieten van het leven.

Albert van Keimpema

Partners