friesjournaal logo

Roelf J. Kok en Roelf G. Kok (die de foamtak van het familiebedrijf leidt) op een Avek-bed met wethouder Harjan Bruining van Achtkarspelen aan hun voeten.

SURHUISTERVEEN – Beddenfabrikant Avek in Surhuisterveen verhuist naar een andere locatie in deze plaats waar het bedrijf (Arbeid vlijt en kwaliteit) in 1927 door Roelf Kok werd opgericht. Zijn kleinzonen, de neven Roelf J. en Roelf G. Kok, hebben besloten om meer ruimte te creëren richting eeuwfeest. Maar dat krijgt heel wat voeten in de aarde.

Uitbreiding op de huidige locatie aan de Groningerstraat grenzend aan een woonwijk was niet mogelijk. Aan de overkant van de N358 is wel bouwrijpe grond beschikbaar, maar dan ben je in de provincie Groningen. Voor de Koks was dat een stap te ver.

Roelf J.: ‘Wij zijn een Fries bedrijf en dragen dat ook uit in onze campagnes met de filosofie van pake Roelf. En onze bedden hebben Friese namen. We konden het dus niet maken om naar Groningen te vertrekken.’

De beste optie om het huidige, gedateerde en niet duurzame bedrijfspand te verlaten bleek het braakliggend terrein ‘het bosje’ (1,7 ha) achter Avek. Plus het reeds door Avek overgenomen kunstgrasveld dat naast het bedrijfscomplex ligt (1,1 ha) en dat vanaf 2028 kan worden benut. De overige sportvelden worden bij het complex betrokken. 

Het gemeentebestuur dacht mee in het complexe vraagstuk. Om ruimte te blijven bieden aan de sportclubs is de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie voor een sportcomplex. Op het vrijkomend terrein van Avek worden 40 woningen gebouwd.

Volgend jaar wordt een aanvang genomen met de nieuwbouw. Het kantoor wordt van baksteen opgetrokken en heeft ruiten met roeden. Dat is een knipoog naar het verleden want Avek is trots op zijn ontstaansgeschiedenis. De nieuwe productiehal wordt efficiënt ingericht met rollenbanen en productielijnen. Fietsen hoeven de ca. 65 medewerkers straks niet meer om zich snel door de fabriek te kunnen verplaatsen.

Partners