PAESENS-MODDERGAT – Nergens betovert het Wad meer dan voor de zeedijk bij het tweelingdorp Paesens-Moddergat. De vloedlijn is er vlak en ligt bezaaid met schelpen en wordt gemarkeerd door een rottend palenscherm. De zonsondergang zet de kust in een vaal licht.
‘De ideale locatie voor de opera Peter Grimes,’ vonden de initiatiefnemers, dirigent/producent Arnaud Oosterbaan en medeproducent Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes. Peter Grimes is een klassiek meesterwerk uit 1945 van de Britse componist Benjamin Britten en speelt zich af in een Engels vissersdorp.
Het verhaalt handelt over de getourmenteerde visser Peter Grimes die de plaatselijke bevolking tegen zich weet gekeerd omdat hij wordt verdacht van de dood van zijn scheepsjongen, ondanks dat de lijkschouwer een ongeluk vaststelt. Grimes, een belangrijk man in de gemeenschap, krijgt een nieuwe scheepsjongen (John) die door schooljuffrouw Ellen Orford, met wie Grimes wil trouwen, naar het café wordt gebracht. Daar schuilen de dorpelingen voor een naderende storm. Hier voelen ze zich veilig maar Grimes niet, want hij voelt zich verdachte. Als Ellen de trui met anker die ze voor John had gebreid, op het strand ziet liggen, vraagt ze Grimes hiernaar. De verhitte dorpsgemeenschap begint een klopjacht en Grimes laat zich overreden door de waarschuwende Captain Balstrode. Hij roeit de zee op en laat de boot zinken.
Het publiek op de hoge tribune met zich op het Wad klapte de handen stuk voor de opera, gespeeld door de 60 musici van het samengesteld Nootstroom Britten Orkest samen met het Koorproject Opus.
‘Wat een opera en wat een decor!’ zei een trotse burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes was het met hem eens: ‘De provincie ondersteunt zulke cultuurprojecten in de open lucht van harte omdat ook de aandacht wordt gericht op natuur.’
De noordoostelijke regio van Friesland is één groot, indrukwekkend natuurgebied; de Waddenzee is een UNESCO Werelderfgoed omgeven door maar liefst drie Nationale Parken: Schiermonnikoog, het Lauwersmeer en De Âlde Feanen.
Om de regio vitaal te houden initieert en produceert Anke Bijlsma culturele projecten en publieksevenementen: ‘Om deze regio te laten leven zoeken en leggen wij verbinding tussen mensen en culturen en tussen natuur en beleving.’
Albert van Keimpema