LEEUWARDEN – De Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden was de magische plek van het sprookjeshuwelijk tussen Janieke Steenstra (29) en Jan Douwe van der Meer (31) uit Hallum. Bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand was commissaris van de Koning Arno Brok. De Friese Statenzaal is dit jaar 125 jaar in gebruik en is daarom tijdens het jubileumjaar één keer opengesteld voor het sluiten van een huwelijk. Alle paren uit Fryslân met trouwplannen konden de afgelopen periode kans maken op een huwelijksvoltrekking in de historische debatzaal.

Daarvoor moest antwoord worden gegeven op de vraag waarom het paar zou moeten trouwen in de Statenzaal. Janieke had een mooie motivatie: ze is groot fan van keizerin Sissi. De droom van de bruid was dan ook om zich op haar trouwdag als een prinses te voelen. Het stel heeft alle Sissi-paleizen in Europa bezocht. In de tuin van het Schönbrunn-paleis in Wenen heeft Jan Douwe zijn “Sissi” ten huwelijk gevraagd. Omdat de Statenzaal volgens het bruidspaar lijkt op een paleis uit de Sissi-films, was dit voor hen de perfecte locatie om elkaar het ja-woord te geven.

Het Sissi-thema gaf voor Brok de doorslag om de droom van het paar in vervulling te laten gaan: ‘De Statenzaal is vandaag jullie paleis. Jullie zijn de hoofdrolspelers in je eigen film, een droom die uitkomt. De bijzondere zaal is het geschiedenisboek van Fryslân waar jullie nu ook onderdeel van zijn.’

Albert van Keimpema

 

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen