friesjournaal logo

HEERENVEEN – Nadat het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen had aangekondigd en inmiddels weer heeft aangescherpt, wordt hybride werken het nieuwe normaal: thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is. TRES, digital agency uit Heerenveen, gelooft in hybride werken en heeft zich volledig geëquipeerd voor deze nieuwe werkwijze.  

‘Met de positieve ervaringen rondom thuiswerken en de mogelijkheid om weer naar kantoor te komen, hebben we nagedacht over de toekomst van werken,’ aldus Marco van der Voorn, algemeen directeur bij TRES.

‘Hoe ziet dat post-corona eruit en hoe gaan we daarop inspelen als werkgever?’

Er heerst een goede sfeer bij TRES. Collega’s gaan voor elkaar door het vuur, vertellen elkaar de waarheid en vieren succes met elkaar. Om die successen te vieren creëerde TRES enkele jaren geleden een eigen pub op de werkvloer. 

Van der Voorn: ‘Afgelopen tijd constateerde ik dat de meeste voorraad in de bar al ruim een jaar over datum was. Eén van de gevolgen van een jaar niet op kantoor zijn. Maar ook tekenend voor de omslag in onze manier van werken het afgelopen jaar.’

Sociale cultuur

Juist als digitaal businessagent heeft TRES altijd veel waarde gehecht aan de sociale cultuur binnen de organisatie: veel fysieke bijeenkomsten om kennis met elkaar te delen, tripjes naar de zon voor de teambuilding en de eigen inpandige kroeg waar bijzondere momenten gevierd worden en de week samen wordt afgesloten. 

‘Maart vorig jaar kwamen ook wij in de coronatunnel terecht,’ vervolgt Van der Voorn. Met zijn allen thuiswerken met uitsluitend digitale meetings als gevolg. ‘Het gemis aan fysiek contact bleek al snel, maar we sloegen ons er gelukkig goed doorheen. Mede door de vele spontane acties om de motivatie hoog te houden en het soepele beleid, zoals het doorbetaalde verlof om onderwijs te kunnen geven aan kinderen thuis.’

Nieuwe manier van werken

TRES is al snel begonnen om de nieuwe manier van werken vorm te geven. Een mix van positieve aspecten van zowel oud als nieuw. We kennen allemaal inmiddels de voordelen van het thuiswerken: minder reistijd, betere focus en een zekere vrijheid om je eigen werktijden in te delen. Daarbij geeft fysiek samenwerken op kantoor motivatie, saamhorigheid en andere belangrijke sociaal-emotionele aspecten die elke medewerker nodig heeft om verbonden te blijven met de organisatie. 

Van der Voorn: ‘Wanneer corona hopelijk ooit achter ons ligt, kan iedereen bij TRES blijven thuiswerken én is ieder vrij om op kantoor te komen. Daarbij zijn er een aantal momenten waarbij we elkaar fysiek blijven ontmoeten. Zo zal ieder team elke week een vaste dag op kantoor hebben en hebben we volgens een vaste regelmaat bijeenkomsten waarop iedereen fysiek aanwezig is. TRES wil daarmee de juiste balans maken in het hybride werken.’  

Tijd voor een metamorfose

Door al dat thuiswerken was het normaal goedgevulde en gezellige kantoor van TRES leeg en sfeerloos. Dat betekende tijd voor verandering, de kantoortuin is rigoureus op de schop gegaan. Een volledige metamorfose die geheel gericht is op flexibel werken. Goed uitgeruste flexplekken, teamspaces, faciliteiten voor hybride vergaderen en verschillende (stilte)werkplekken in een geüpdatete versie van de vertrouwde en sfeervolle huiskamer. Kortom; een werkplek waar iedereen zich thuis voelt.

Thuiswerkwinkel

In de thuiswerkwinkel kunnen medewerkers zelf spullen aanschaffen voor thuis- of mobiel werken. Van der Voorn: ‘Omdat we deels vanuit huis blijven werken, willen we het thuiswerken optimaal faciliteren voor onze collega’s. Waar we aan het begin van corona het kantoor leeg hebben gehaald om de collega’s goed te faciliteren, willen we met de TRES thuiswerkwinkel een structurele oplossing bieden.’ In de thuiswerkwinkel kunnen medewerkers zelf spullen aanschaffen voor thuis- of mobiel werken. Ieder heeft een vast jaarbudget waarmee zaken zoals een bureau, stoel, beeldscherm, Airpods, laptoptas of desnoods een airco naar eigen wens besteld en thuis afgeleverd kunnen worden.

Het toenemend gebruik van digitale mogelijkheden blijft TRES samensmelten met persoonlijk contact. Hybride werken vanaf welke plek dan ook, waarin onverminderd plaats is voor persoonlijke aandacht: elkaar leren kennen, plezier maken, inspireren, luisteren, vertrouwen en waardering geven. 

Partners