friesjournaal logo

De staatsiefoto van de Friese Vastgoedborrel 2021: Dirk-Jan de Rouwe (directielid Dijkstra Draisma), Jeanette Hoekstra, Friso Douwstra en Dirk Hoekstra.

LEEUWARDEN – Samenwerking tussen alle spelers noemde makelaar Jeanette Hoekstra de oplossing voor de vastgelopen woningmarkt. Dan pas kan de zo gewenste doorstroming op gang komen.

‘Maar de vraag is nu eenmaal groter dan het aanbod. Het credo luidt daarom: bouwen en nog eens bouwen,’ zei Jeanette Hoekstra tijdens haar openingswoord op de Friese Vastgoedborrel in restaurant Élevé van het WTC. Ze trad daarmee in de voetsporen van vader Dirk, die jarenlang de Friese vastgoedtroonrede uitsprak.

Wel, het bouwen moet lukken in onze provincie met de huizenfabrieken die er nu staan en waar efficiënt in hoge series kan worden geprefabriceerd.

‘Wolkom yn Ljouwert, wolkom yn Fryslân’, riep daarna de kersverse gedeputeerde Friso Douwstra, die namens het provinciebestuur acte de présence gaf. De hoofdstad wil met Cambuur als eredivisionist een Frieser imago en Douwstra voelt dat goed aan. Hij refereerde aan het rapport van het Fries Sociaal Planbureau waaruit blijkt dat onze bevolking vergrijst. In 2040 is 40 procent van de inwoners ouder dan 65 jaar terwijl de groep tot 30 jaar hard krimpt. 

Bovendien trekken veel mensen weg. Er ontstaat dus een discrepantie: er is nu dringend behoefte aan woningen, maar op termijn kan er wel eens leegstand komen. Douwstra wil daarom beleid dat rekening houdt met de demografische component.

Vandaar dat hij groot voorstander is van de Lelylijn die Leeuwarden niet links laat liggen, wat de politiek op die flank wel doet. Friezen die geen Lelylijn willen zijn niet goed snik.

‘Asjeblieft, maak geen museum van Friesland. Stap over die emoties heen. Een goede infrastructuur is altijd de basis voor een gezonde economie en een leefbare regio,’ vindt Douwstra, die zelf woont in een huis van 100 jaar oud. Tegenwoordig noemen ze een huis dat één generatie meegaat al levensloopbestendig. Bouw dus niet alleen veel, maar ook kwalitatief goed. 

Verder keek Douwstra uit naar Arcadia, een erfenis van LF-2018.

Het aantal gasten was dit keer flink minder dan op de laatste editie in 2019. Een dag na de Friese Vastgoedborrel, georganiseerd door Makelaardij Hoekstra, Bouwgroep Dijkstra Draisma en DeHaan Advocaten en Notarissen, ging Nederland in een avondlockdown. Velen waren daar zo van geschrokken dat ze zich (geheel onnodig) afmeldden voor dit feestje. 

Partners