friesjournaal logo

Rogier en Piebe in de 100-jarige Quadrilette.

WIRDUM – Een auto van 100 jaar oud is vrij zeldzaam. Er zijn meer mensen van die leeftijd dan automobielen. Maar er is een eeuweling bij in Friesland. Piebe Haaima wist er eentje op de kop te tikken. De Peugeot-dealer uit Wirdum kocht een Quadrilette die op 19 oktober 1921 uit de fabriek kwam. Exact 100 jaar later haalde Piebe (67) de oer-oldtimer uit Amsterdam, waar hij hem kocht van Rogier Bosbaan. Zijn familie had de auto bijna 50 jaar in bezit.

Zijn grootvader Hans van Spankeren – door intimi Pépé genoemd – kocht de Peugeot Quadrilette in de vroege jaren 70 bij een garage aan de Spuistraat waar hij te koop stond. Van Spankeren, nota bene van hetzelfde jaar, bedacht zich geen moment. Deze auto verkeerde in zeer goede staat en had een heel mooi patina. De Quadrilette was via België uit Frankrijk gekomen. Kennelijk werd de auto gekoesterd door de eigenaar, anders was ie nooit zo mooi gebleven. Dankzij speurwerk van L’Aventure Peugeot kon het bouwjaar worden vastgesteld. Van de eerste 50 jaar is overigens niets bekend.

Rogier herinnert zich de tochtjes met opa door Amsterdam: ‘Voorbijgangers keken dan hun ogen uit. Zachtjes snorrend reden we langs de grachten. Hij achter het stuur, ik in het luikje achterin. Ik genoot er enorm van. Later ging ik met hem naar oldtimerbeurzen. Samen op onderdelenjacht. In Antwerpen struinden we soms twee volle dagen op de beurs. Dan kreeg ik een briefje mee met de informatie waar hij naar op zoek was. Mijn opa was meubelmaker. Hij was erg handig in restaureren. Er zit nogal wat hout aan de carrosserie van de Quadrilette, dus dat kwam goed uit.’

De liefde voor klassieke Franse auto’s kreeg Pépé mee in de oorlog. Hij was gevangengenomen en naar Duitsland afgevoerd. Daar wist hij op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen. Hij kwam in Frankrijk terecht en daar ontmoette hij Mireille. De vonk sloeg meteen over tussen de avontuurlijke Hollander en de charmante Française. Na de oorlog verhuisden ze naar Amsterdam. Daar bouwt hij aan een mooie collectie oude auto’s. De Quadrilette was het exemplaar dat overbleef.

Rogier wilde de auto niet kwijt. Hij bewaart er hele speciale herinneringen aan, zoals de dag waarop hij met zijn Amerikaanse Darden trouwde en het stel in de Quadrilette naar het stadhuis werd gereden. Hoewel de auto niet te koop stond, werd de belangstelling van Piebe gewekt. Tijdens het sluiten van een deal kwam het gesprek op de Quadrilette. Piebe was meteen nieuwsgierig en via een wederzijdse kennis werd een afspraak gemaakt. 

‘Ik was onder de indruk, wat een mooie auto!’

De verrassing werd nog groter toen bleek dat Rogier verhuisplannen had en hij de Quadrilette eventueel wel van de hand wilde doen. Hij had op opa’s sterfbed beloofd dat hij de auto in elk geval tot het honderdste jaar zou houden. Aan die belofte had hij zich gehouden en de auto meenemen naar het buitenland leek hem niet ideaal. 

Aan een museum wilde hij hem niet verkopen: ‘Dan staat ie stil en wordt er niet mee gereden. Dat zou slecht voor deze auto zijn. Rust roest.’

‘Hij moest natuurlijk wel een goede nieuwe baas krijgen,’ aldus Rogier. Wel, dat kon niet beter treffen. Piebe is een op en top Peugeot-man die in de oude werkplaats een prachtig museum met oude modellen heeft ingericht.

‘Het was mijn grootste wens om deze schitterende auto aan mijn collectie toe te voegen. Rogier hoefde over stilstaan niet in te zitten want als het ’s zomers even kan maak ik een ritje,’ vertelt Piebe.

Toen hij de auto op 19 oktober ophaalde werd de overdracht gevierd met champagne. Natuurlijk reden ze een stukje door de stad.  

Partners