friesjournaal logo

LEMMER – Johan Derksen koos in zijn aflevering van het NPO1-programma Sterren op het Doek voor de grote houtskooltekening van Anca Blok uit Lemmer die werkt onder haar label Kunstbloc.

‘Dit ben ik,’ luidde het commentaar van de sigaar rokende voetbalanalist. Hij staat geportretteerd met een ironische, koele blik die schuin wegkijkt. Wat Johan ook aansprak was dat dit schilderij zwartwit is: ‘Ik hou van zwartwit, ook in de fotografie. Ik vind dat meer sfeer hebben.’ Hijzelf mag ook tot de zwartwitten worden gerekend; in zijn meningen dan.

Anca overhandigde het doek tijdens een uitzending van het voetbalpraatprogramma Veronica Inside. Trouwens, Anca is al even ‘zwartwit’: ‘Kleur leidt af. Bij mij is alles zwartwit; mijn leven, mijn huis, mijn auto.’

Johan was een dankbaar model voor Anca: ‘Hij is een markante man met prachtige gelaatstrekken. Hij is puur. Een type dat qua uiterlijk en innerlijk past bij mijn kunst.’ Zij koos ervoor Johan niet neer te zetten in een voetbalentourage, maar in te spelen op de grootste interesse van hem: de blues.

‘De sfeer is donker en rokerig,’ aldus Anca. Wat dat betreft sloot haar houtskooltechniek goed aan bij het karakteriseren van Johan. Ze vulde het schilderij aan met een poëtische tekst.

Anca was trots op het winnen van deze aflevering: ‘Ik wil een persoonlijk verhaal vertellen in mijn kunst. Als dat wordt gewaardeerd en herkend, ben ik geslaagd in die opzet.’

De presentatie van de drie kunstwerken vond plaats in het Herman Brood Museum in Zwolle. Een passende omgeving want Johan is in een grijs verleden manager geweest van de popster, die twee keer deel uitmaakte van Cuby + Blizzards van Harry Muskee. Deze favoriete band van Derksen vond zijn oorsprong in Drenthe, zijn thuisprovincie. Sinds enkele jaren woont Derksen er weer (Grolloo).

De twee andere schilderijen worden geveild voor het goede doel.

Foto: Anca Blok toont haar houtskoolportret van Johan Derksen. Ze heeft haar atelier en kunstbedrijf in de schuur van het akkerbouwbedrijf van haar ouders in Rutten.’ (foto: Omroep MAX)  

Partners