friesjournaal logo

Bart van der Meer (2e van links) bij de presentatie van Ausnutria als hoofdsponsor van sc Heerenveen. Rechts directeur Cees Roozemond en commercieel manager Martin Koopman.

HEERENVEEN – De Quote-redactie heeft het Fries Journaal goed opgemerkt bij het samenstellen van de jaarlijkse rijkenlijst. Vorig jaar bevreemdde het ons dat Bart van der Meer (75) uit Delfstrahuizen nog steeds niet in de Quote 500 was opgenomen. Wel, hij is nu met stip binnengekomen op een 365-ste plaats met een geschat vermogen van € 150 miljoen. Niks te laag getaxeerd want de ceo en aandeelhouder (7,3%) van het Chinees-Nederlandse zuivelconcern Ausnutria (€ 1 miljard omzet, € 135 miljoen winst, wereldwijd 4.000 medewerkers) boert al jaren uitstekend. Een telefoontje van Quote had hij dan ook wel verwacht.

‘Ik kan zelf natuurlijk ook tellen,’ had hij gezegd toen hij gevraagd werd voor een interview. 

Naast de topfunctie bij Ausnutria heeft hij volop andere zakelijke beslommeringen. Zo is hij de oprichter van PMH Investments (Participatie Maatschappij Heerenveen), dat belangen neemt in bedrijven die een booster nodig hebben. Als de kickherstart geslaagd is trekt PMH zich na een poos meestal terug. Momenteel lopen er zo’n 15 participaties. Het bedrijf wordt geleid door zoon Durk van der Meer

Een renderend bezit dat weinig omzien vergt is een golfresort in wintersportoord Lake Placid waar de Olympische Winterspelen van 1980 werden gehouden toen schaatslegende Eric Heiden alle vijf afstanden won. 

Bart van der Meer is ook de financieel architect achter het succes van sc Heerenveen, de club waar hij 14 jaar voorzitter van de raad van commissarissen was. In 1983 was hij met o.a. Riemer van der Velde de redder van de club. Zijn inbreng wordt wel eens vergeten en zijn waarde voor de club ondergewaardeerd. Thans is hij met Ausnutria een ideële hoofdsponsor omdat het geen toegevoegde waarde heeft voor zijn onderneming die er jaarlijks 7,5 ton in steekt. Wel een maatschappelijke waarde. Kinderen uit arme gezinnen krijgen gratis toegang.

Bart van der Meer is geboren in Rauwerd in de gemeente Rauwerderhem. Hij komt uit een middenstandsgezin (vader een smederij, moeder een winkel in huishoudelijke artikelen). Het is hard werken en Bart heeft zijn leven nooit anders gedaan. Hij trouwt en krijgt vier kinderen, drie zoons en een dochter. Behalve Durk werkt ook Rutger is het familiebedrijf. De andere twee werken elders in de financiële sector. Na een scheiding krijgt hij een relatie met Marianne Vossenberg, die ook in dienst is van PMH. De twee wonen al jaren samen aan de boorden van het Tjeukemeer.

Zijn eerste werkgever is Rabobank waar hij zich al gauw opwerkt als directeur van de bank in Grouw en later van Heerenveen, waar hij alle ruimte had om een ondernemende bankier te zijn. Toen die ruimte krapper werd verliet hij de bank. Pas op zijn 48ste werd hij zelf ondernemer. De status van miljonair had hij toen allang bereikt, al ging het minder vlot dan zijn verwachting voor zijn 21ste al binnen te zijn. 

‘Ik ben ambitieus en een vechter,’ zo verklaart hij zijn geldingsdrang.

Een omslag in zijn leven was het meerderheidsbelang dat PMH in 1994 in Hyproca nam. Dit voedingsbedrijf nam diverse zuivelfabrieken over zoals De Vechtstreek in Ommen, de Lijempf (Leeuwarder IJs- en Melkpoederfabriek) in Leeuwarden en Kampen maar ook Lypack (verpakkingen). Zo rolde hij in de zuivel; in de babyvoeding (Neolac, in 2008 overgenomen) en de geitenmelk (Kabrita flesvoeding) die geschikter lijkt te zijn tegen lactose-intolerantie dan koemelk. 

Door ziekmakende kindervoeding van eigen bodem durfden Chinezen in 2008 geen flesvoeding meer te kopen en zocht men hun heil in Nederland. Van der Meer ziet een markt, laat Ausnutria instappen (2011) en smeedt een fusie op vele bezoeken aan China waar zijn alcoholweerstand hem tijdens de dagelijkse lunches en diners met de levensgenieters goed van pas komt. Zo ontstaat de link met China. In 2013 wordt Van der Meer ceo. 

Aan stoppen denkt hij nog niet. Werken geeft betekenis aan zijn leven en de ontwikkelingen bij Ausnutria, dat de nieuwe fabriek in Heerenveen alweer aan het uitbreiden is, vindt hij heel boeiend.

Wie in het Fries Journaal ook getipt was in 2021 was bouwer Biense Dijkstra. Hij maakte zijn rentree in de Quote 500 (nr. 379, € 140 miljoen). Waarom hij buiten de boot was gevallen is een raadsel. Dijkstra ‘heeft geen bank nodig’. Zijn nieuwe huizenfabriek zal hem alleen maar doen stijgen. Verder rijgt Dijkstra awards en prijzen aaneen, is zijn onderneming het best renderend bouwbedrijf van het land en won het de prestigieuze Koning Willem I-prijs waardoor hij de bestuursleden Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank) en Koningin Máxima mocht ontvangen.

Er staan 11 Friezen of in Friesland ondernemende mensen op de lijst. Bovenaan staan vader en zoon Gerriten Hans Mulder uit Grouw (59, was 49, € 780 miljoen). Zij ontwikkelen medische software. Tweede Fries is Rinse Strikwerda, de buurman van Bart van der Meer. De it-ondernemer bleef op 159 staan met € 300 miljoen, een tamelijk hoge schatting. Daarna volgt op 3 het hotelechtpaar Harry en Jennifer Westers(WestCord) van Vlieland (304, € 175 miljoen). Een dark horse op de lijst is de almaar stijgende pakkenkoning Fokke de Jong (Suit Supply) uit de Friese Wouden. Hij verdiende pakken geld met de verkoop van zijn nieuwe Amsterdamse kantoor Terrace Tower, dat door ’s werelds meest toonaangevende architect Bjarke Ingels van BIG uit Denemarken is ontworpen. Fokke (48) beurde € 180 miljoen van een Duitse belegger. Vervolgens komen we uit bij de schuwe Arend Smilde uit de vetsmeltersfamilie uit Oranjewoud. Hij werkt niet meer en renteniert te veel waardoor hij van plaats 296 naar 331 zakte. Nummer 6 Klaas de Leeuw (Van Wijnen) blijft Bart van der Meer net voor met een vermogen van eveneens € 150 miljoen. Een andere zuivelbaas, Jan Anker van A-ware, staat op 8. Na Biense Dijkstra volgen Sjoerd en Léon Dijkstra van Eden Hotels (afkomstig uit Tzummarum) op 9 (408, € 130 miljoen). De windmolenbroersJan en Cees de Wolff uit Heerenveen sluiten de rij (424, € 130 miljoen).

Tip aan Quote: hou Hans van den Brug in de gaten, en ook Rinze-Jan van der Schuit uit Oranjewoud van o.a. FibreMax als hij zijn nieuwe fabriek voor de productie van oersterke aramidevezels aan de praat krijgt. Kabels van dit materiaal zijn nodig bij megastructures. 

Partners