friesjournaal logo

Fotografie: Siem Akkerman

DOKKUM - ‘Hollands Next Top Model’ Akke Marije Marinus ontving het eerste exemplaar van Onder Frieslands grauwe hemel uit handen van auteur Johannes Keekstra. Bij zijn boekpresentatie in de kerk van Foudgum was Elisa Haverschmidt, betachterkleindochter van de dichter/predikant François HaverSchmidt alias dichter Piet Paaltjens aanwezig via een videoverbinding. Ook locoburgemeester Fedde Breeuwsma van gemeente Noardeast-Fryslân en Anne Elverdink, de huidige dominee van Foudgum-Raard, kregen de rijk geïllustreerde uitgave.

François HaverSchmidt was rond 1860 dominee in deze kerkgemeente en had er geen positieve tijd. Als zwartgallige dichter verdreef hij zijn ongenoegen met ironische poëzie. Breeuwsma liet zijn licht schijnen over HaverSchmidts beschrijvingen van het saaie landschap en de stugge bevolking; ds. Elverdink gaf zijn visie op de volgens zijn voorganger veel te orthodoxe gemeenteleden. 

Akke Marije Marinus is het levende bewijs van HaverSchmidt’s mening dat Friezinnen de mooiste vrouwen zijn. Zelf faalde de melancholieke dichter hopeloos in de liefde. Het boek is onderdeel van totaalproject Grauwe Hemel: in mei 2022 volgt een theatervoorstelling in en rond de Foudgumse kerk. Tijdens de boekpresentatie werd een klein voorproefje gegeven, waarbij het in groten getale opgekomen publiek een speld kon horen vallen. 

Partners