friesjournaal logo

Piet Kooistra en Duco Hacquebord

DOKKUM - Je staat er niet bij stil, maar dagelijks heb je te maken met producten waar de Noord Nederlandse Draadindustrie (NNDI) achter zit. Of het nu gaat om betonmatten, spijkers, krammen, beugels, draad, staven, autostoelen, manden, winkelwagens; gerede kans dat het draadstaal uit Dokkum komt.

‘Wij houden de boel bij elkaar,’ lacht algemeen directeur/aandeelhouder Piet Kooistra (60). 

De NNDI is een van die mooie bedrijven die de stad Dokkum tot ver buiten onze provinciegrenzen uitdraagt met toonaangevende kwaliteit. Draadstaal is een basisproduct dat in vele toepassingen wordt gebruikt.

Er mag aan zo’n product natuurlijk niks mankeren.

‘Om die reden worden onze producten voortdurend getest en zorgt ons laboratorium voor de kwaliteitscontrole. Niets gaat de deur uit zonder certificaat,’ aldus Kooistra.

Zijn bedrijf kan bogen op een lange historie. In 1865 werd in Dokkum een handel in ijzerwaren opgericht, de voorloper van de Leeuwarder Draadindustrie (1925), die in 1953 verhuisde naar Dokkum waarna de naam veranderde in NNDI. Sinds 1928 is de familie Hacquebord bij het bedrijf betrokken. De eerste was Louwrens Hacquebord. Hij had vijf zoons van wie Wim na 1980 de leiding voortzette. Een oomzegger van hem, Duco, is de techneut van de onderneming. Hij kwam binnen in 1984 en is nu technisch directeur en medeaandeelhouder. De in Drachten geboren, getogen en woonachtige Piet Kooistra maakte zijn opwachting in 2006. Hij studeerde toerisme in Breda en verkeerde tijdens een uitwisseling een jaar in Zuid-Afrika. Daarna werkte hij voor het Nederlands Bureau voor Toerisme en de provinciale VVV Noord-Brabant. Toen hij zijn eerste kind kreeg keerde hij terug naar Friesland (‘Ik zag mij niet tot mijn 50ste in de toeristische sector werkzaam zijn’). Kooistra kwam terecht in de betonindustrie en klom op tot directeur van Beton Industrie Veendam. Door zijn relatie met Wim Hacquebord werd hij diens opvolger.

De techniek van draad trekken is oud. Schoon schroot wordt vloeibaar in een kookbak met elektroden waarin de temperatuur oploopt tot 1900 graden. Van dit getrokken draad wordt 5% verwerkt tot draadnagels, 45% toegepast in de bouw (matten) en 50% gaat de industrie in. 

Zijn beslissing in 2008 om de focus op de industrie te richten pakte goed uit, laat Kooistra weten.

‘Dat was net voordat de bouwcrisis en de financiële crisis uitbraken. Door het verbreden van de markt en een toenemende export waren we minder conjunctuurgevoelig dan voorheen,’ aldus Kooistra. Elke dag ziet hij 14 combinaties het land inrijden; NNDI verwerkt 60.000 ton per jaar.

Wat hem trots maakt is dat NNDI een puur Dokkumer bedrijf is: ‘Van de 50 mensen die hier werken hebben velen een familieband.’

Er wordt vijf dagen per week in drie ploegen volcontinu gewerkt. 

Dagelijks blijft Kooistra zijn ritje over de Sintrale As rijden: ‘Een rustmoment. Prachtig hoe die weg is ingebed in de natuur en hoeveel baat de regio Dokkum bij deze weg heeft. Ja, ook voor ons was dat een flinke verbetering.’ 

    

Partners