friesjournaal logo

DOKKUM - Een van de meest bijzondere bouwondernemingen in ons land is Spantenfabriek in Dokkum. Dit bedrijf van Chiel en Jacqueline Visser maakt gebogen, gelamineerde spanten die kant en klaar volgens een modulair systeem worden toegepast in de meest uiteenlopende bouwprojecten. Samen voeren Chiel en Jacqueline de leiding over deze innovatieve onderneming die de Nederlandse bouwwereld veranderde. Dit jaar springen twee projecten waar Spantenfabriek als skeletbouwer bij betrokken is in het oog: de Zeeland Toren in Vlissingen en twee woontorens in Haarlem.  

Vorig jaar bestond het bedrijf een kwart eeuw.

In 1996 begon TechnoTrain als een van de eersten in ons land met CNC-freeswerk. Dat was destijds nieuw.

Chiel: ‘Er waren nauwelijks mensen die dit vak beheersten. Wij moesten ze zelf opleiden. Dat was trouwens naast het maken van producten ook een van de uitgangspunten van ons bedrijf.’

Al gauw werd TechnoTrain door de markt opgemerkt. Opdrachtgevers werden o.a. interieurbouwers, standbouwers, reclamebureaus en meubelmakers. Daar bleef het niet bij. Met houtskeletbouw maakte het bedrijf zijn entree in de bouwindustrie. Zo ontstond Spantenfabriek.nl, die zich specialiseerde in toogspanten en mansardespanten en andere gebogen/gebroken spanten. Later compleet met zolders, vloeren en daken. 

De voordelen van deze prefabricage zijn evident: efficiënt, veilig, maatvast, duurzaam, sterke constructies (want rond), weersonafhankelijk, hoog bouwtempo, prijsconcurrerend en een optimale isolatie. Op het bouwprincipe heeft het bedrijf een Europees patent verkregen.

In 2008 stonden Chiel en Jacqueline voor meer uitdagingen omdat de bouw- en kredietcrisis zijn intrede had gedaan. Een uitspraak van Albert Einstein gaf moed: ‘Midden tussen de problemen liggen de kansen.’ Die lagen in nieuwe toepassingen van het multiplex plaatmateriaal waardoor de Spantenfabriek complete constructies kon opleveren. Een grote opdracht in Assendelft van 220 woningen en 8.800 spanten stootte het bedrijf door de crisis heen. De naam van Spantenfabriek was voorgoed gevestigd.

Architecten ontdekten de Spantenfabriek ook.

Chiel: ‘Toog- en boogspanten ogen fraai en ze bieden meer ruimte dan een schuin dak. Vandaar dat onze producten aantrekkelijk zijn. Wij worden steeds vaker een partner in opdrachten en bouwprocessen.’

Opzien baart het bedrijf met tiny houses (Chiel: ‘Een lelijk woord dat wij niet gebruiken’), wederom rond gebouwd met boogspanten. Ze worden compleet met badkamer, sanitair, pantry en elektrische vloerverwarming opgeleverd. Deze recreatiepods worden in meerdere varianten gebruikt als B&B, kampeerunit en hotelkamer. In Leeuwarden werd er zelfs eentje als logeerboomhut geïnstalleerd.

Aan de ontwikkelingen in modulair bouwen lijkt bij de Spantenfabriek geen eind te komen. De jongste innovatie is het Plywood blockbuildingsystem. ‘Technische Lego in de bouw,’ noemt Chiel dat met een grijns.

In de technisch geavanceerde fabriek worden alle afzonderlijke elementen vooraf tot in detail nauwkeurig berekend, ingevoerd, uitgetekend en uitgefreesd. 

‘Dit is framen zonder meten. Het past altijd,’ aldus Chiel.

Partners